Makó

Büntetőfeljelentés lehet a makói ÁSZ vizsgálatból

Akár büntetőfeljelentést is tehet a képviselő-testület az Állami Számvevőszék Makó gazdálkodásáról készült,  s Buzás Péter volt polgármestert és Bánfi Margit volt jegyzőt elmarasztaló jelentése alapján. Az ügyet pénteken rendkívüli ülésen tárgyalják.

Korom András – Makó

– A Fidesz a 2014-as kampányban azt ígérte, amennyiben a választók rájuk bízzák a város építését, akkor alaposan átvizsgálja az elmúlt éveket. Ennek következtében már több csontváz is kihullott a szekrényből. 2014-ben megkértük az Állami Számvevőszéket, hogy vizsgálja át a város önkormányzatának gazdálkodását. Ennek a teljes eredményét június végén kaptuk meg, s ez az ÁSZ honlapján is olvasható – közölte mai Petőfi parki sajtótájékoztatóján Czirbus Gábor, a Fidesz makói szervezete elnöke.

Hozzátette: A 2011-14. közötti hibák miatt a volt polgármesterre és a volt jegyzőre tett  elmarasztaló megjegyzéseket az ÁSZ. A számvevőszéki ellenőrök – többek közt – olyan hiányosságokat találtak, hogy 60, illetve 90 napon túli lejárt tartozása volt a makói önkormányzatnak. Erről a polgármesternek haladéktalanul tájékoztatnia kellett volna a pénzügyi bizottságot, illetve a képviselő-testületet. De ez nem történt meg. A jegyzőnek is számtalan hiányosságot rótt fel az Állami Számvevőszék. Nem volt például hiteles leltár a város ingatlanairól sem, azaz hivatalosan fogalmuk nem volt arról, milyen ingatlanokkal rendelkezik a város, s azt sem tudták, hogy milyen bérleti díjat, milyen bevételeket várnak, s hogyan szeretnének gazdálkodni ezekkel. Ez a rendes, tisztességes makóiakkal szemben inkorrekt magatartás volt. Még jó, hogy 2014-ben megtörtént az adósságkonszolidáció, máskülönben igen nehéz helyzetbe került volna a város.

– Ha négy évig nem tudhatták, hogy milyen vagyonnal rendelkeznek, el sem tudom képzelni, hogy el elmúlt 20 évben mivel bírt a város – mondta Czirbus Gábor. Hozzátette:  A volt jegyzőt már nem tudják munkajogi szempontból számon kérni, hiszen munkaviszonya 2014. december 31-ével megszűnt a makói önkormányzatnál. Ha valaki elolvassa az 50 oldalas jelentést, el tudja maga dönteni, hogy alkalmas volt-e a szocialista városvezetés, hogy Makót irányítsa – tette hozzá Czirbus Gábor.

DSC_0302

A Fidesz helyi alelnöke ismét felszólította a volt polgármestert, hogy álljon ki a nyilvánosság elé, s számoljon el.

Weszelyné Végsheő Henriett, a Fidesz makói alelnöke arra kérte Buzás Péter volt polgármestert, hogy álljon ki a nyilvánosság elé, és számoljon el a makóiaknak. – Elolvasva az ÁSZ jelentését arra a következtetésre jutottam, hogy Buzás Péter úgy gondolta, hogy királyként élete végéig irányíthatja a várost. Úgy gondolom, hogy az utolsó ciklusba belefáradt, nemtörődöm módjára nem volt jó gazdája a rábízott feladatoknak és a városvezetésnek – mondta az alelnök.

Az ÁSZ jelentését a képviselő-testület a pénteki rendkívüli ülésén fogja tárgyalni, benne azt is, hogy a vizsgálatban megállapított szabálytalanságok miatt tesznek-e, és ha igen ki ellen büntetőfeljelentést.