Színes Térség

Mamutfogat is őriz a földeáki gyűjtő

Régi eszközöket, berendezési tárgyakat gyűjt a földeáki Fodor Imre. Idegenvezetéseket is tart a községben, valamint házában fogadja az érdeklődőket.

Báthory Anikó – Földeák

A régi paraszti élettel kapcsolatos eszközöket, bútorokat szeretem a leginkább – meséli a helytörténettel foglalkozó Fodor Imre. – Van itt malomkő, disznópörkölő gép, régi lovaskocsi, daráló, járom, mindenféle dolog, amit száz évvel ezelőtt használtak elődeink.

A gyűjtemény egy része az udvaron található, de egy nagyobb szobát és két kisebb helyiséget is berendezett tárgyaival a 76 éves férfi. A háztartási eszközök, mint például kávédaráló, vasaló, kuglófsütő mellett egy teljes juhászfelszerelés is megtalálható nála. Az 1800-as évek végén, 1900-as évek elején készült farámás huszárnyereg még ma is használható állapotban van.

P1050026

Bánszki Tamás földeáki rajztanár akvarell-, ceruza- és rézkarc- képeit is igyekezett beszerezni, mára komoly gyűjteményre tett szert. Sírját, amely Földeákon található, a mai napig ő gondozza. A látogatók megcsodálhatnak két Horthy Miklós kormányzó által kiállított vitézi oklevelet, amelyek 1924. június 15-én és 1939. június 12-én keltek. Néhány tárgynak még tudható a keletkezési évük: a borotvatartók 1869-ből és 1874-ből származnak, egy pálinkás butella pedig 1880-ban készült. A mángorló (ruhavasaló fa) 1914-es, de vannak még itt botok 1917-ből is.

Fodor Imre a falu életében is igyekszik részt venni – az idei falunapon például idegenvezetést tartott az érdeklődőknek. A helyi újságban 15 évig rendszeresen publikált, cikkeiben rendszerint helytörténettel foglalkozott. Két kiállítása volt a községben: 1986-ban a jurtában, 1996-ban az iskolában volt megtekinthető gyűjteménye. Otthonában rendszeresen vendégül lát óvodai és iskolai csoportokat, voltak már nála főiskolások, turistacsoportok és nyugdíjas tanárok is. Ausztráliából és Svédországból is jöttek megnézni, hogyan is éltek régen a magyarok Földeákon.

P1050024

A gyűjtést 1973-1974 körül kezdte el. Ekkor háztájisként dolgozott és elkérte a tulajdonosoktól a régi holmikat. Hamar híre ment új hobbijának, és sokan hoztak hozzá tárgyakat. A falu történetén kívül eső állati maradványokat és használati alkalmatosságokat is találunk nála: egy 1,48 kg-os mamutfogat, kagylókat és korallokat, de afrikai női táskát is.

A gyűjtő Földeákért címet is kapott 2002-ben a község fejlődése, a hagyományok megőrzése érdekében kifejtett munkájáért. Nagy álma, hogy a községben legyen egy faluház, ahol megtekinthető lenne gyűjteménye. Mottóját az otthonában kialakított kis múzeumába is kiírta: ,,Böcsüld mög a múltat, múlt nélkül nincs jövő!”