Makó Színes Térség

Kétszáznál is többen a csókási találkozón

Több mint kétszázan, volt lakosok, leszármazottak és tisztelők gyűltek össze a 9. Csókási Találkozón. A mai program az egykori tanyaközpont emlékhelyén és az igási Koccintóban zajlott. Az ünnepi megemlékezésen beszédet mondott Farkas Éva Erzsébet és Zámbori Tamás, Békéssámson polgármestere.

Szabó Anita – Makó

2007 óta minden esztendőben, a csókási búcsú emléknapján, tehát az augusztus 20-a utáni vasárnapon, a valaha ott élt lakosok és családtagjaik találkozót rendeznek. A téeszesítés előtt virágzó tanyavilág volt a hely, amely Csongrád és Békés megye határán fekszik és az igási úton továbbhaladva érhető el. Mára teljesen elnéptelenedett a földterület, jelenleg egyetlen lakosa sincs, tanyái elpusztultak. A korábban itt élők közül sokan beköltöztek a legközelebbi két településre, Makóra és Békéssámsonra.

– 16 éves voltam, amikor a városba jöttünk a szüleimmel. Nagyon szívesen gondolok vissza a tanyai életünkre, jó kis közösség, összetartó, egymást segítő emberek éltek itt. Kedves emlékeket őrzök az iskolás évekről is, tisztelettel gondolok volt tanítóimra – foglalta össze röviden élményeit Szabó Jánosné Rózsika, aki a találkozó egyik fő szervezője. – Feladatomnak érzem, hogy éltessük Csókás, a szűkebb szülőföld emlékét. Nagyon jó évente egyszer találkozni az egykori szomszédokkal, ismerősökkel. Ma már semmi sem őrzi azt, milyen élet folyt itt. Szép volt, de nem mindig könnyű. – tudtuk meg.

Az alábbi képből galéria nyílik:

navigate_before
navigate_next

Az általa elmondottakra utal az a tény, biciklivel másfél-két óra volt az út Makóra, a megyeszerte híres, rendkívül rázós makadám úton. További érdekesség a hellyel kapcsolatban, hogy Csókáson működött Makó első tanyasi iskolája, melynek oktatói elhivatott, lelkes pedagógusok voltak. Közülük is kiemelendő Sztaholyák György néptanító, aki az 1848/49-es szabadságharcban honvéd hadnagyként harcolt. A volt lakosok összetartását mutatja, hogy közös munkával egy emlékhelyet alakítottak ki a néhai településközpont területén. Itt található az egykori kápolnából megmaradt kereszt, és az iskolában tanítók előtt tisztelgő kőtömb.

A mára parkosított, folyamatosan szépülő terület ad otthont évről-évre a múlt előtti tisztelgésnek és viszontlátásnak. Az idén, most vasárnap várták az érdeklődőket a szervezők az ünnepségre, melyen Farkas Éva Erzsébet polgármester a ma is élő csókási közösség példaértékű összetartó erejét emelte ki beszédében; Zámbori Tamás, Békéssámson első embere pedig az emlékezés és a hagyományok őrzésének fontosságáról szólt.

A találkozót közös ebéd követte az igási Koccintóban, ahol a MENYUKE klub vidám színpadi előadásával, tombolahúzással és beszélgetéssel folytatódott a délután. Csókási emléknap lesz jövőre is.