Szent István-nap alkalmából ünnepi szentmisét és körmenetet tartottak a Szent István király plébániatemplomban.

Albert Barbara – Makó

A Szent István király plébániatemplom védőszentje Szent István király. Az ünnep hagyományos nevén a templom búcsúját jelenti. Szent István, a templom és az egyházközösség védőszentje vigyáz ránk, imádkozik értünk a mennyországból.

DSC01220

– Az ünnep azt is jelenti, a közösség minden tagja felteszi a kérdést, hogy miben tudok azonosulni Szent István királlyal, saját életemben mit tudok megvalósítani. A körmenet hagyománya nem olyan régi, kezdetek kezdetén ilyen ünnep még nem volt. A hívők, a közösség tagjai kilépnek a templom falain kívülre, ezzel próbálnak tanúságot tenni és megmutatni a világnak, hogy itt vagyunk, létezünk. Nem zárkózunk be a templom falai közé, hanem mi is felelősséget vállalunk az egész városért, ahol élünk, dolgozunk – mondta Pálfai Zoltán, a makói Szent István király plébániatemplom plébánosa.

DSC01205

A szentmisét követő körmenet során a hívek végighaladtak a Szent István téren, az egyházi iskola előtt, majd visszakanyarodtak a templom főbejáratához. A mise különlegessége, hogy Béres György atyát 65 évvel ezelőtt szentelték pappá, azaz vasmiséjét ünnepelte, ennek alkalmából Farkas Éva Erzsébet polgármester köszöntötte őt.

DSC01239

– Makón születtem, itt jártam iskolába, csak nem itt voltam atya. Már 60 éve Ausztriában élek. 30 éve tanítok gregorián énekeket Budapesten, ahol minden héten a ferencesek templomában misén veszünk részt – árulta el Béres György atya.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest