Galéria Makó

A művésztelep szigete elragadta a képzeletet

A IX. Natura Marosmenti Művésztelep alkotásaiból készült kiállítást ma délután nyitotta meg Feledy Balázs művészeti író. Tizenkét művész mintegy 40 művét tekinthetik meg az érdeklődők a makói József Attila Múzeumban.

Albert Barbara – Makó

A IX. Natura Marosmenti Művésztelep záró kiállításán mintegy 40 alkotást tekinthetnek meg a látogatók. A művészek három hét alatt több művet is alkottak, természetesen ez függött a technikától, lelkivilágtól.

DSC01252

– Öröm számomra, hogy azt tapasztalhatjuk, milyen sokrétűen kapcsolódnak a résztvevő művészek alkotásai az idei művésztelep tematikájához a „Szigethez”, mely egyben a kiállítás címe. Akadt, aki általánosabban értelmezte, a saját elképzeléseit valósította meg és nem feltétlenül naturalisztikusan. Jó látnunk a sokféleséget, sokértékűséget. Kitűnő festők tagjai a telepnek, a korszerű látásmódot és a hagyományokat is képviselik egyben – árulta el Feledy Balázs művészeti író.

DSC01266

Nemcsak az országból, hanem Romániából és Szerbiából is érkeztek résztvevők.

– A művésztelepet jellemzi a zene, a vers, az alkotás, az élmény. Karsai Ildikó a művésztelep vezetője, Oláh Nóra a művésztelep titkára segítette a három hét megvalósulását. A cél megtartani az elődök által működtetett makói művésztelepek eredményét, folytatni az elődök hagyományát, bemutatkozási lehetőséget biztosítani a Kárpát-medence képzőművészei számára – fogalmazott Szikszai Zsuzsanna, a József Attila Múzeum igazgatója.

DSC01280

Farkas Éva Erzsébet polgármester adta át a város díját Kóthay Gábor, Munkácsy-díjas, szegedi grafikusművésznek. A művész kollégák szavazása alapján kaphatta meg Karsai Ildikótól a Kavics-díjat Bodor Zoltán festőművész.

DSC01298

– Ebben az évben akvarellel festettem Makón. Kint ülök a Szent István téren és ott festek. Rendszeresen szerepelnek műveim kiállításokon. Az érdekel, amit magam körül látok és annyit valósítok meg, amennyit látok belőle. A valósághű ábrázolás érdekel, vagyis a látvány előtt festem a képet. Nem számítottam rá, de jól esik, hogy az alkotók rám szavaztak – mondta Bodor Zoltán festőművész.

navigate_before
navigate_next

A következő alkotók vettek részt a művésztelepen: Balogh Gyula Tornyai-nagydíjas festőművész (Monor), Bodor Zoltán festőművész (Berkenye), Szabó Ábel Munkácsy-díjas festőművész (Budapest), Molnár Imre (Szabadka/Szerbia), Sipos László festőművész, a Magyar Művészeti Akadémia tagja (Felvinc/Románia), Fodor Ilda keramikusművész (Baja), Karsai Ildikó grafikusművész (Makó), Kóthay Gábor Munkácsy-díjas grafikusművész (Szeged), Brzozka Marek szobrászművész (Szeged), Nacsa Zoltán grafikusművész (Szeged), Takáts Márton grafikusművész (Budapest), valamint tiszteletbeli meghívottként Mágori Dániel fotós (Makó).