Hírek Makó Színes

Díszpolgárokat és díszdiplomásokat köszöntöttek

A városi ünnepségen késő délután Farkas Éva Erzsébet mondott ünnepi beszédet, majd díszdiplomákat és díszpolgári címet adott át.

Korom András – Makó

A főtéri színpadon mondott ünnepi beszédében Makó polgármestere felidézte államalapítónk alakját és munkásságát, hangsúlyozva, hogy Szent István a magyar történelem legnagyobb alakja.

– Nem dönthetett másként – utalt a kereszténység felvételére – mert akkor megszűnt volna a nemzet. Augusztus 20 függetlenségünk és szabadságunk szimbóluma és egyiket sem adták ingyen – mondta.

Az új kenyeret, melyet Farkas Éva Erzsébet vett át a makóiak nevében, a helyi egyházak képviselői áldottak meg.

navigate_before
navigate_next

Az ünnepségen vehette át aranydiplomáját a polgármestertől Látrányiné Putnoki Ágnes óvónő, Mata Illésné, óvónő, a Kálvin óvoda egykori részegység vezetője, Szilágyi Mártonné, a (volt) 601. számú Ipari Szakmunkásképző Intézet tanára. Gyémánt diplomát kapott Benczik Sándorné óvónő, Dobai Jánosné óvónő.

Díszpolgári címet kapott dr. Streitman Károly a makói kórház nyugalmazott gyermekgyógyász nefrológus szakorvosa, aki 1956-ban a MEFESZ egykori alapító tagja, aki az 1956-os forradalom idején két teherautónyi fegyvert és lőszert hozott a FISZ makói székházához, a szegedi ÁVÓ-s laktanyából, hogy a Nemzetőrséget felfegyverezzék. Streitman Károly külföldi távolléte miatt az október 23-i ünnepségen veszi majd át a kitüntetést.

Szintén díszpolgári címet kapott Gajdos Dezső, a városépítő egyesület egykori elnöke, a művészet helyi mecénása, aki 1956-ban ott volt a gimnázium előtt, amikor az önkényuralom makói jelképét, a szovjet emlékművet ledöntötték. Szakmai tanácsai, útmutatása alapján omlott le az obeliszk. Az emlékművet 1957 februárjában neki kellett – társaival együtt újjáépíteni, melynek minden erkölcsi, jogi és anyagi következményét bátran vállalta.

Az ünnepségen idén sem maradt el a kenyéráldás, illetve a kenyérosztás.