Már 22. alkalommal rendez nemzetközi fúvószenekari találkozót a makói Magán Zeneiskola a nemzeti ünnepünk alkalmából; a rendezvénysorozat ezúttal több napossá, programkínálata még sokszínűbbé bővült. Ma 4-kor kezdődik a gálaműsor a főtéren.

Oláh Nóra – Makó

A makói fafúvósokkal kibővített holland fúvószenekar zenepavilonbeli sikere a jelen lévő szép számú hallgatóságon kívül már az olvasókhoz is eljuthatott. A Fúvószenei Világszövetség szervezésében vendégeskedő Frysk Fanfare Orkest azonban más küldetést is teljesített városunkban.

Csikota József, a makói Magán Zeneiskola igazgatója karmesterkurzust tartott az ország különböző városaiból érkezett dirigensek számára a Hagymaház nagytermében. Ezen a szakmai képzésen a Jouke Hoekstra által vezetett kiváló holland együttes muzsikált a karmesterek irányításával.

Csikota József elárulta, hogy büszkén és örömmel fogadják, hogy az augusztus 20-i rendezvénysorozat alkalmából a Magán Zeneiskola koncertfúvós zenekarára is több feladat hárul. Délelőtt a Szent István Templom ünnepi szentmiséjén vállaltak közreműködést, az együttes egyik fuvolistája, Inokai Zsófia pedig délután még külön megbízatást is teljesített. Ő a Natura Marosmenti Művésztelep záró kiállításának megnyitóján játszik a vendégeknek. A karnagy-igazgató fontosnak tartja, hogy minél több alkalmat találjanak a közönséggel való találkozásra és a társművészetekkel való együttműködésre. A programok leghangsúlyosabb része persze a főtéri koncert, amelyen a makóiak házigazdaként vesznek részt.

20160817_110234

A nemzetközi fúvós találkozó másik vendége a horvátországi Solin városából látogatott el a hagymavárosba. A Tonci Ciceric által vezetett ZVONIMIR Wind Orchestra előbb a Hagymatikum fürdőben adott hangulatos ízelítőt zenei tudásából, majd másnap Temesvárra utaztak, az ünnep délutánján pedig a főtéren mutatkoztak be.

Rajtuk kívül egy szerbiai összevont zenekar is részt vett a hagyományos augusztus 20-i fúvós fesztiválon: ők három város legjobb fúvószenészeiből verbuválódtak össze. Zrejanin (azaz Nagybecskerek) városából a “Josif Marinkovic”, Újvidékről az “Isidor Bajic”, illetve a Pancsova Music Centre alkotja ezt az Egyesített Ifjúsági Projekt Fúvószenekart. Karmesterek: Olga Bogdanovic, Boris Matijevic és Branislav Gagic.

A gálakoncert fénypontja volt a három zenekar együttes szereplése, amikor mintegy 160-an történelmi magyar indulókat játszottak közösen az ünnep tiszteletére.

(A fotók a karmesterkurzuson készültek.)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest