Programok

Csókási találkozó lesz vasárnap

 

Hagyományosan, az egykori lakóhely központjában kialakított emlékhelyen rendezik meg augusztus 21-én, vasárnap délelőtt a Csókásiak Találkozóját. A nyolc esztendős múlttal bíró esemény meghívott vendégei Farkas Éva Erzsébet makói és Zámbori Tamás békéssámsoni polgármesterek lesznek.

Szabó Anita – Makó

Csókás Csongrád és Békés megye határán fekvő földterület, mely az igási úton továbbhaladva érhető el. A téeszesítés előtt virágzó tanyavilág létezett a helyen, amely mára teljesen elnéptelenedett. Jelenleg egyetlen lakosa sincs már, az egykori lakóhelyek elpusztultak, a környék kietlenné vált. A korábban itt élők közül sokan beköltöztek a legközelebbi két településre, Makóra és Békéssámsonra. Érdekesség, hogy Csókáson volt a környék első tanyasi iskolája, melynek tanítói elhivatott, lelkes pedagógusok voltak. Nekik állít emléket a néhai tanyaközpont helyén kialakított emlékmű. Közülük kiemelendő Sztaholyák György néptanító, aki az 1848-as szabadságharcban is szerepet vállalt. További nevezetesség, hogy a Csókásra vezető makadámút megyeszerte híres volt, rendkívül rázós, zötyögős volta miatt.

2007 óta, minden évben, az augusztus 20-a utáni vasárnapon, mely a csókási búcsú emléknapja, az egykor itt élő lakosok, családtagjaik és leszármazottaik találkozót rendeznek. Az emlékhelyet a volt iskola és a hozzá tartozott kápolna területén alakították ki, amelyekre egyetlen, fennmaradt kereszt utal. Évente, több mint kétszázan gyűlnek össze, hogy találkozzanak és emlékezzenek. Az idén vasárnap várják az érdeklődőket a szervezők az ünnepségre, melynek meghívott vendégei Farkas Éva Erzsébet makói és Zámbori Tamás békéssámsoni polgármesterek lesznek.