Hírek Makó

Már dobozolnak a könyvtárakban

Mind a felnőtt-, mind a gyermekkönyvtár munkatársai készülnek az ideiglenes leállásra, amely a költözködés miatt szükséges. Amíg a Makovecz könyvtár nem épül meg, mindkét bibliotéka a Szent János térre költözik, az egykori Galamb-kollégiumba.

Gajáta Fanni – Makó

Ahogy már korábban is írtuk, épületbontás miatt költözik a makói könyvtár. Galamb Katalin, a József Attila Városi Könyvtár és Múzeum igazgatóhelyettese elmondta: a Deák Ferenc utcai épületben található bibliotéka augusztus 22-én bezár, így minden szolgáltatás szünetel.

– Így a távolról elérhető, internetes és a helyben lévő szolgáltatásaink is, mint például a kölcsönzés és a folyóirat olvasás is – tette hozzá a helyettes. – Nem csak a felnőtt, hanem a gyermekkönyvtárra is igaz ez a szünet.

A könyvtár ideiglenes helyére – amely a Szent János tér 19. szám alatt, az egykori Galamb-kollégium lesz – mintegy 86 ezer dokumentumot, köztük CD lemezeteket, könyveket, folyóiratokat és egyéb hangos könyveket szállítanak a felnőtt könyvtárból. Joó Zsoltné, a gyermekkönyvtár munkatársa elmondta közel 14 ezer dokumentumot érint a költözködés náluk. Utóbbi helyen már a pakolás javában zajlik, több doboz is megtelt már. A Deák Ferenc téren a raktárakat pakolták ki, a kölcsönzői részben megtalálhatóak a könyvek.

A gyermekkönyvtár olvasóteremben már sorakoznak a dobozok.
Az olvasóteremben már sorakoznak a dobozok.

– Számításaink szerint szeptemberben tudunk újra kinyitni a Szent János téren, de pontos dátumot nem tudok mondani. A költözés függhet az időjárástól, illetve a helyi adottságok megfelelően kell kialakítanunk az olvasótermet, a kölcsönzői részt. Emellett menet közben is kell változtatni az előzetes terveinken, hogy körülbelül 2 évig tudjunk ott működni.

Sokaknak olyan könyveik is vannak, amelyet augusztus középig kell visszavinni. A könyvtár dolgozói javasolják, hogy még augusztus 22-ig hosszabbítsák meg a lejárati időt és a zárva tartási idejére is kölcsönözzenek könyveket.

– Ha újranyitás után valaki azzal szembesül, hogy a zárva tartás idején lejárt a kölcsönzési határideje, természetesen semmiféle szankció nem fogja érinteni az illetőt, mert a rendszerük levetővé teszi, hogy eltekintsünk a késedelmi díjtól – mondta Galamb Katalin.