Hírek

Makó és Kövegy is bemutatkozik

Minden, ami Csongrád megye! – ezzel a jelszóval rendezi meg idén Szent István napi ünnepségét az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban a Csongrád Megyei Önkormányzat és a Csongrád Megyei Kormányhivatal.

A rendezvénnyel Magyarország éppen öt évvel ezelőtt elfogadott Alaptörvényét is ünneplik, amelyre értékeik felmutatásával készülnek Csongrád megye önkormányzatai. A két megyei jogú várostól kezdve a legkisebb lélekszámú településként nyilvántartott Kövegy mellett egyre több helység vállalkozik bemutatkozásra a nemzeti ünnep alkalmából.

A Csongrád megyei Szent István napon, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban idén azon értékekre helyezik a hangsúlyt, amelyek a megyében élők szorgalmának, igyekezetének köszönhetően jöttek létre.

A Nemzeti Összetartozás Emlékműve körül felállított standokon, a települési értékek tárházában bemutatkozik például az újszentiváni Babamúzeum, vagy az algyői Tájház is, a maga népművészeti értékeivel. Makó Portékatára szinte a teljes környék kézműves remekeit, finomságait felvonultatja, Mindszent pedig a megyei értéktárba is bekerült büszkeségei mellett a mezőgazdasági közfoglalkoztatásban létrehozott termékeit mutatja meg a Szent István napra érkezőknek. A bemutató olyan különleges seregszemlének ígérkezik, ami talán soha ilyen formában nem valósult meg Csongrád megyében.

Az Árpád Emlékmű előtt felállított színpadon is csak Csongrád megyei előadók, öntevékeny művészeti csoportok váltják majd egymást: a szentesi Jövőnkért AMI Kamaracsoportja, a mindszenti Alkony Népdalkör, az algyői Parlandó Énekegyüttes, a Zsibongó Néptáncegyüttes, a Búzavirág Asszonykórus és a citerazenekar. Hódmezővásárhelyt a Kankalin Táncegyüttes, Csengelét a Mazsorett csoport, Székkutast a Nyugdíjas Klub, Sándorfalvát az Irodalmi kör, Ambrózfalvát pedig a Star Dance tánccsoport képviseli az ünnepséget megelőző, fél 12-kor kezdődő műsoros összeállításban.

Az ünnepi megemlékezés 2 órakor kezdődik majd az Árpád emlékműnél. Itt Farkas Sándor országgyűlési képviselő és Juhász Tünde kormánymegbízott köszöntője után, az ünnepség szónoka, Szájer József, Európai Parlamenti képviselő mondja el beszédét. Hagyományosan ezen a rendezvényen adja át Kakas Béla, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke, a megyei közgyűlés elismeréseit. Az új kenyeret Kiss-Rigó László megyés püspök szenteli meg, Kertész Péter, a park igazgatója pedig megszegi.