Blog

A zene ereje bennünk él

A zene univerzális nyelv, a megértéséhez nincs szükségünk szavakra. A dallamok nemcsak a lelkünket járják át, hanem a testünkre is kifejezetten jó hatást gyakorolnak.

A zene a világon mindenkinek szól, mindenki érti, nincs szükség, hogy lefordítsuk. Univerzális nyelv, a megértéséhez nincs szükség szavakra. Örömöt, bánatot okoz esetleg nevetést, sírást vált ki belőlünk, kikapcsolódunk egy dallam hallatán. A zene elragad bennünket, elfelejtjük a szürke hétköznapok problémáit.

Ha az iskolába vagy a munkába menet zenét hallgatunk, jobb lelki állapotba kerülünk, pozitívabban fogjunk fel a történéseket. Fáradtság esetén is frissebbnek érezzük magunkat. Csökkenti a mindennapi stresszt, ellazít. Megtanít az elengedésre, szabadnak érezhetjük magunkat, megszabadulunk minden rossz gondolattól. Gátlásaink, félelmeink is oldódnak egy jó zene közben.

Rájövünk, hogy nemcsak a zenének van ritmusa, hanem a napi teendőinknek, életünknek egyaránt, tehát kiegyensúlyozottabbá válhatunk tőle. Egyre rugalmasabban kezelhetjük a hétköznapjainkat általa.

Mindegyikőnknek más zenei stílus elégíti ki az igényeinket. A zeneválasztás függ az adott lelkiállapottól, körülményektől. Ha megfelelő dallamokat választunk, akkor elragad bennünket, teljesen átjárja a lelkünket a hangulata.

Minden korosztálynál más sajátosságokkal bír a zene, sőt már születésünk előtt is hatással volt ránk. A lelkünk mellett a testünkre szintén pozitívan hat. Azok a gyerekek, akik magzati koruktól kezdve hangélménnyel rendelkeznek, születésük után kiegyensúlyozottabbá válhatnak, gyorsabban fejlődik a beszédük, hallásuk. A zene terápiás, rehabilitációs szerepet is betölthet az életünkben. A legegészségesebb fájdalomcsillapítóként szolgálhat, hiszen belefeledkezünk. Ha teljesen átadjuk magunkat, magával ragadnak a dallamok, elterelődik a figyelmünk a fájdalomról.

A lényeg, hogy minél több zenét hallgassunk, mert fejleszti és segíti a lelkünket, testünket s a szellemünket egyaránt.