Hírek Külföld Makó

13 a makói filmműhely szerencseszáma

Éppen 13 év óta tart az együttműködés a Makói Videó és Művészeti Műhely, valamint Ázsia legnagyobb televíziós és művészeti egyeteme között – ennek alkalmából elismerést vehetett át Koreában Czibolya Kálmán makói filmes szakember.

Oláh Nóra – Makó

A Dél-Koreában működő a DIMA (Dong-Ah Institute of Media & Arts) egyetem, amely az ázsiai vizuális művészet fellegvárának számít. Az egyetem szervezi évente a DINFAC nemzetközi ifjúsági filmműhelyt, az idén nyáron tizenharmadik alkalommal. A Makói Videó és Művészeti Műhely ifjú filmesei – vezetőjükkel, Czibolya Kálmánnal együtt – a kezdetektől részt vesznek ezeken a nagyszabású összejöveteleken. A nemzetközileg is elismert filmes szakember elárulta, hogy eddig 25 diák utazott már vele a workshopokra. Ez a kapcsolat visszafelé is működik: mintegy 60 DIMA – hallgató kapcsolódott be a makói filmfesztiválok munkájába.

Ezt a több mint egy évtizedes kapcsolat már önmagában is komoly jelentőségű, pláne ha hozzászámítjuk azt a tényt is, hogy a DINFAC éppen a 2003-as makói Zoom To Europe filmfesztivál alapötletéből született!

Így abszolút megérdemelt volt az az elismerés, amelyet a makói filmművészeti szakember személyesen a DIMA elnökétől vehetett át. Sőt, a nyitó ceremónián az elnök után ő mondhatta a megnyitóbeszédet is.

3

A 2016-os DINFAC fesztiválra Czibolya Kálmán négy magyar diákot vitt magával, közülük kettőt Makóról: a Korea-rajongó Hajdú Emesét, és Sipos Márkot. Rajtuk kívül velük utazott az egykori JAG-os diák, a Zentán élő Dudás Dániel, illetve a debreceni illetőségű Varga Kincső, aki az egyetemi tanulmányait is koreai szakirányban képzeli el. Mind a négyen először jártak a távoli, egzotikus országban, így minden az újdonság erejével hatott rájuk. Például a nemzetközi résztvevőknek szervezett városnézés Szöulban.

A fesztivál során Kincső és Márk vietnami filmesekkel dolgozott együtt, míg Emese és Dani az amerikai csapatot erősítette. Kálmán eközben „rutinmunkát” végzett: ahogy az eddigi években, most is kameratechnika órákat tartott 36 koreai és 24 nemzetközi résztvevőnek.

A rendezvény öt napja alatt a koreai és a nemzetközi csapatok által kitalált filmötletek valósultak meg: a 170 középiskolás résztvevő összesen 24 filmet készítettek el. A csoportok munkálatait a DIMA egyetemistái felügyelték és segítették. Az alkotásokat nemzetközi zsűri értékelte és díjazta a fesztiválzáró filmvetítés során.

navigate_before
navigate_next

Fotók: Czibolya Kálmán, Sipos Márk, Dudás Dániel

Külön örömöt jelentett a hazai delegációnak, hogy a legjobb nemzetközi film díját az a csoport nyerte el, amelyben Kincső szerepelt, Márk pedig asszisztensként vett részt a két vietnami társuk mellett.

Diákjaink sok ismeretséget, barátságot kötöttek, így bizony nem volt könnyű az elválás.

Czibolya Kálmán hazatérve, máris a jövő évi nagyszabású Asia Express filmfesztiválon gondolkodik. Az például már biztos, hogy erre az alkalomra meghívta a mostani DINFAC-on legeredményesebben szereplő koreai csapatot. A főbb helyszín Makó és Apátfalva lesz, a tematika pedig az, hogy hogyan látják Magyarországot a messziről jött filmesek.

Kálmán egy hónap múlva pedig hosszú időre búcsút int Makónak: a Kőrösi Csoma Program keretében Kanadába – egészen pontosan Welland, Niagara és Toronto városába – utazik, ahol az ottani magyar diaszpórában élő fiataloknak kulturális és filmes programokat szervez, emellett a kanadai televízió munkatársaként fog dolgozni.