Makó Színes

Három városban is élt Marika néni

Ma ünnepli 90. születésnapját Köblös Mihályné Kacsándi Etelka Mária. Az idős asszonyt oroszkrém tortával és virágcsokorral köszöntötte Farkas Éva Erzsébet polgármester.

Gajáta Fanni – Makó

90 évvel ezelőtt Kalocsán látta meg a napvilágot Köblös Mihályné Kacsándi Etelka Mária, azonban közel 50 éve került Makóra. Az idős asszony még Budapesten is élt. Tanulmányai után került a fővárosba, azonban lakóházukat bombatámadás érte és egy makói házmesternek köszönhetően került a Maros-menti városba. Ezután újra Budapestre került nagymamájával és fél évszázadig ott is élt.

DSC_8505

– A háború után a fővárosban két munkahelyem volt: egy boltban dolgoztam délelőtt, majd délutánonként gyermekekkel foglalkoztam egy árvaházban – mesélte Marika néni. Elárulta, ha választani kéne Makó és Budapest közül, akkor az utóbbit választaná, azonban a régi kori fővárost.

 

Marika néninek két lánygyermeke született és négy unokája van. Gyermekei apjával egy tánciskolában találkozott.

DSC_8523

– Annak idején, a Sárgaház helyén volt egy épület, ahol táncolni lehetett. Igazából én olvasni szerettem ott, mivel táncolni nem igen tudtam – mondta a születésnapot mosolyogva. – A mai napig szívesen olvasgatok, azonban már nem annyira bújom a könyveket, mint régen.

DSC_8516

Marika néni jó egészségnek örvend. Elmesélte, három évvel ezelőtt még saját maga vágta a tűzifát télire. Mostanában Tibor unokája segít neki. Az ünnepeltet Farkas Éva Erzsébet polgármester köszöntötte. A város első emberétől Orbán Viktor köszöntőlevelét, egy csokor virágot és egy hatalmas tortát is kapott.