Blog

Gyümölcsmánia

Nekem kicsit Gombóc Artúros a történet, mert jöhetnek bármilyen mennyiségben és formában. A gyümölcsök a nyárban a napsütés és a víz mellett, nálam dobogós helyen vannak.

Gyermekkoromban egyszer dinnyeevő versenyt rendeztünk az unokatestvéreimmel nagyszüleim tanyáján, ami akkor óriási buli volt, és aminek a levét még éjszaka is emlegettük. Ez azonban nem szegte kedvemet az újabb gyümölcsös kalandoktól. Bár újabb csúcskísérletre nem törtem azóta egyik fajtában sem, de továbbra is képes vagyok ipari mennyiségben fogyasztani egy-egy szezon termését. Mondhatni, az egész nyaram gyümölcskorszakokban telik, amivel bejárom a kert minden fáját és zegzugát, a földtől a lombkoronákig. A startjelző pisztolyt számomra az eper bogarászása jelenti, amit, aztán ha sikerül, akkor még hónapokkal később lekvár formájában is élvezek a palacsintában (bár erre nem igen szokott sor kerülni, mert desszert gyanánt rövid időn belül elkanalazgatok.)

Alapvetően a nyers formátumra esküszöm, legyen szó akár cseresznyéről, meggyről, a barack bármely fajtájáról, de a legjobb a gyümölcsökben az, hogy a nyár ízeit és hangulatát velük együtt bezárhatjuk a befőttes és dzsemes üvegbe, vagy a pálinkás palackokba. Ez utóbbinál megértem a véleményt, miszerint kár elpazarolni az alapanyagot más édes finomságokra, de nem tudom teljesen osztani sem azt. Persze tudom én, hogy nagy szükség van az igazi magyar nedűre, ha jön a vendég, kezdődik a mulatság, rakoncátlan a gyomor, vagy kínoz valami nyavalya, no meg akkor is, ha nincs semmi különös ok, de azért süteményben, fagyiként, szörpnek vagy salátaként sem elhanyagolható az élmény és ezzel szerintem a legtöbb férfi is egyetért. Sőt, ha látják másfajta előnyeit is. Változatos és könnyű felhasználási módjai (mondjuk egy jó gyümileves vagy szósz) még a kezdő háziasszonynak és szépreményű konyhatündérnek is megoldható feladat. No, meg a megspórolt idő és energia másra is fordítható (nem a konyhában és nem a takarításra gondoltam), ami sokat lendíthet az ember hangulatán és kedvet hozhat az újabb kihívásokhoz.

Mivel a kánikulában érthető módon a tűzhely sütős funkciói csak a minimálison és szükségesen működnek, ezért a női agy étlaptervezése is a könnyűre és egyszerűre áll a legmelegebb hónapokban. Ez a sok praktikum mellett hozhat némi mínuszt is a kilókban, a szauna élmény meg ugye garantált, ami további csökkenést hozhat a centiméterek frontján. Ha emellett belekalkulálunk még további gyümölcsnapokat és léböjt kúrákat, akkor a hatás tovább fokozható úgy, hogy még szenvednünk sem kell. Egyedül a pénztárcánk nem karcsúsodik, ami ebben az esetben további bónuszt jelent, kivált, ha az alapanyag a saját kertben, a szülők háza táján vagy jó ismerős portáján terem. Vannak olyan irányzatok, amelyek szerint nem használ a szervezetnek a sok gyümölcs, lehet, hogy így van, de ha ez az egyetlen káros szenvedélyem, akkor ezt büszkén vállalom.

Amit biztosan tudok: őszig biztosan tobzódom a gyümölcs orgiákban és jócskán adok vitaminlöketet magamnak. Tavaszig meg majd sokat gondolok majd a nyárra, ha felbontok egy befőttet vagy lekvárt, vagy koccintok a pálinkás pohárral. Aztán meg alig várom, hogy újra rigót játsszak a fa tetején.

De addig is gyümölcsevésre fel!