Galéria Makó

A roma holokausztra emlékeztek Makón

Második alkalommal rendezett a makói Roma Nemzeti Önkormányzat emlékműsort a roma holokauszt emlékére. Az esti rendezvényen fellépett a Forgatós Táncegyüttes és a csanádpalotai Pong Márk rendhagyó előadással készült.

Gajáta Fanni – Makó

Augusztus 2-a a romaholokauszt emléknapja. Ezen a napon, augusztus 2-áról 3-ára virradó éjszaka háromezer cigányt mészároltak le Auschwitzban. A helyi nemzetiségi önkormányzat egy emlékműsorral készült. Gilingerné Ráday Krisztina, a makói roma nemzetiségi önkormányzat elnöke elmondta, a Porajmos nem ezzel az éjszakával kezdődött, hanem azzal, hogy azok a gondolatok megszülethettek, hogy különböző megkülönböztetések vannak a világon.

DSC_8368

– Sajnos olyan adataink nincsenek, hogy mennyi helyi és térségi romát szállíthattak a haláltáborba, ugyanis ők nem voltak név szerint nyilvántartva – fogalmazott az elnök.

A megemlékezés Dömötör Márkkal kezdődött, aki gitárkísértettel adta elő a cigány himnuszt. Kádár József települési képviselő beszédében kiemelte, ezen a napon minden emberre és minden romára emlékezni kell, akiknek azért kellett meghalniuk, mert más néphez, valláshoz vagy csoporthoz tartoztak, mint üldözőik.

DSC_8397

– A roma holokauszt emléknapja egyaránt üzen roma és nem roma honfitársainknak – hangzott el Ajtai Tibor megemlékezésében.

A beszédek után a csanádpalotai Pong Márk különleges előadását tekintették meg az érdeklődők: a fiatal fiú jelnyelvvel készült. Gililnger Boglárka két verset adott elő. Őket a Forgatós Táncegyüttes műsora, a Porrá zúzott álmok című előadása követte. Zárásul a megemlékezés gyertyáit helyezték el.

navigate_before
navigate_next