Galéria Színes Térség

Megnyílt az Óriásgombolyag Múzeum

Legeket köszöntöttek, illetve megnyílt az Óriásgombolyag Múzeum és a kenderfeldolgozást bemutató tárlat is. A kiállítás 300 kilométeres körzetben egyedülálló.

Gajáta Fanni – Nagylak

Ünnepi testületi ülést tartottak a nagylaki falunapon. Mint már a helyiek megszokhatták, idén is köszöntötték Nagylak legjeit. A település két legifjabb lakója, Jakucs Emili Diána és Kiss Bence Marcell készségfejlesztő plüssállatot kapott. Emili január 14-én született Makón, első babaként a családban.

– Úgy érzem, szerencsénk van. az elmondottak alapján, amiket hallunk másoktól, a mi babánk nagyon jó – árulta el Jakucs Csaba. Az apuka sokat segít a teendőkben, nem csak megfürdeti Emilit, hanem tisztába is teszi. – A párom, Baranyi Renáta többet tudna mesélni, hogy hogyan telik egy napjuk. Azonban, amikor munka után hazaérek, mindig nagyon örül nekem.

DSC_8197

Nem csak az apró csöppségeket, hanem az idősebb generációt is köszöntötték. Idén 91. születésnapját ünnepelte Marizsnyán Sándorné Hagymás Magdolna, 93. születésnapját Csontos Pál, 94. születésnapját Locskai Béláné Patyi Ilona, illetve augusztus 16-án tölti be a 95. életévét Trembeczky István. Aranylakodalomra készülhet idősebb Rácz Pál és felesége, Halász Julianna: a házaspár 50. évfordulójukat ünneplik decemberben.

DSC_8253

– Ó, hát olyan régen volt az, amikor összeismerkedünk, hogy már nem is emlékszem, hogyan találkoztunk – vallotta be Pali bácsi. Elmondta, ő kiszombori születésű, azonban felesége csábította Nagylakra, aki tősgyökeres helybéli. – Három fiunk született, három unokánk és egy dédunokánk van.

A Nagylakért Alapítvány idén 12, általános- és középiskolai tanulót is díjazott. A diákok kiváló tanulmányi eredményeikért oklevelet kaptak.

A köszöntők után a vendégek a Makói Magán Zeneiskola fúvószenekarát hallgathatták a megújult művelődési házban. A délelőtti program fő attrakciója a kenderfeldolgozást bemutató kiállítás megnyitója volt. Gyarmati András nem véletlenül viseli szívügyeként ezt, ugyanis sokáig ő is a nagylaki kendergyárban dolgozott.

– Szeretném annak a munkának a tiszteletét jobban megvilágítani és kiérdemeltetni, amelyet ezek az emberek száz-nyolcvan-húsz vagy akár tizenöt évvel ezelőtt végeztek, ugyanis ez egy nagyon kemény szakma. Azoknak a munkásembereknek és elődeiknek szerettem volna ezzel a kiállítással emléket állítani, akik ezt az ipart életben tartották Magyarországon – fogalmazott a polgármester.  – Nagyon remélem, hogy miután reneszánszát éli a kender, így az elkövetkezendő néhány évben újra termeli és feldolgozni is fognak embereket.

DSC_8281

A polgármester a megnyitó után maga mutatta meg a tárlatot az érdeklődőknek, illetve rengeteg háttér információt, szakmai titkokat is megosztott másokkal. Többen elérzékenyülve emlékeztek vissza a múltra.

– 1967-től 1975-ig dolgoztam a kendergyárban. Szegeden végeztem, mint szövő-fonó szakember és utána itt kaptam állást – emlékezett vissza Kriván Erzsébet. Ő fonónőként helyezkedett el a gyárban. – Először hagyományos gépi fonóval, majd gardellával, automata fonóval dolgoztam. Nagyon jó volt visszajönni és találkozni az egykori kollégákkal, de egyszer magát az üzemet is szeretném újra látni – árulta el Erzsike.

navigate_before
navigate_next

A délután sem telik unalmasan Nagylakon: 14 órától a mórhalmi ugráló kötelesek mutatkoztak be, majd kezdetét vette a nagylaki Erős Ember Verseny, amelyre már tavaly is sokan jelentkeztek.