A termőterület csökkenését a külföldi olcsó import, a jelenlegi fajták versenyképtelensége, a kevés öntözhető terület és a gépesítés alacsony foka okozza egyszerre.

Korom András – Makó térsége

Bár már az I. világháború előtt is híres volt a makói hagyma, nem utolsósorban azért, mert a városban élő zsidó kereskedők révén, majd a ’60-as években újabb fellendülés következett be, a rendszerváltás óta folyamatos a makói hagymatermelés hanyatlása. A Makó környéki gazdák munkáját idén nem nehezítette eső a betakarítási időszakban, ám így sem lehetnek elégedettek a szezonnal.

005_a_hagyma_termesztese_clip_image002_0009

Annó nem volt komoly versenytársa a makói hagymának.

Fekete János, a Hagyma Terméktanács elnöke a Magyar Időkben azt mondta: az elmúlt hetekben az őszi és a tavaszi vetésű fokhagyma is a raktárakba került a vöröshagyma betakarítása pedig fennakadások nélkül jelenleg is zajlik. A szakember szerint a minőségre nem lehet panasz a hazai mennyiség azonban elmarad a korábbi évek átlagától. Ennek egyik oka, hogy a termelők a jelenlegi fajtákkal már nem versenyképesek, a hagyományosan dugványozással ültetett növény eleve nem tudja felvenni a versenyt a magról ültetett bőtermő fajtákkal. Míg a makói hagyományos hagymából egy hektárról legfeljebb 40 tonnát lehet betakarítani, a Hollandiában kifejlesztett, bőtermő vetőmag egy hektáron 60-70, egyes esetekben 90 tonnás termést hoz.

2013-ban egyébként 1260-1280 hektáron foglalkoztak fokhagymával, ezt az idén már csak 870 hektáron termelték. A vöröshagyma vetésterülete a korábbi 3600 hektárról alig 200-300 hektárra olvadt a makói térségben. A csökkenés a 2004-es európai uniós csatlakozás után indult be drasztikusan. Az üzletláncok akkortól dömpingben hozzá be a német, holland és kínai hagymát. Sőt az utóbbit egy makói cég is csomagolja.

41fbb8109ae44bc4e7c7d29b02a66dc3_825x600

Nem a hagyma makói csak a cég. A cimkén jól olvasható.

A csökkenő kínálat miatt a nagybani piacon most 80-100 forintot fizetnek egy kiló makói vöröshagymáért, míg a fokhagyma 500 és 800 forint között kel el, bár a legjobb minőségű termésért akár 900 forintot is adnak a kereskedők. Fekete János szerint azonban amint beérik a spanyol hagyma, azonnal elárasztja majd a magyar üzletláncokat, a dömpingárak pedig lenyomják a hazai árszintet is. Így fordulhat elő, hogy a vöröshagymának 80-100 forint helyett akár 30-40 forintra is lecsökken az átvételi ára. Az importtermék ugyanis jellemzően ilyen olcsón kerül a magyar kereskedőkhöz.

04_b_gazd_hagyma_clip_image012

Hagymafelvásárlás a klasszikus időkben.

A szakember szerint a hazai hagymatermesztést csak a korszerű fajták alkalmazásával és az öntözött területek növelésével lehetne újra jövedelmezővé tenni. Elmondta: a szakemberek egy magyar fajta nemesítésén dolgoznak, amelyet biztonságosan, nagy hozamokkal lehetne termelni a déli régióban. Sikereket azonban ezzel is csak öntözés mellett lehet elérni. A Dél-Alföldön, Makó környékén ugyanakkor nagyon kevés az ilyen terület.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest