Makó Színes

Komputerrel is alkotnak a makói művésztelepen

Már makói barátokra is szert tettek a művészek, akik otthonuknak érzik a várost.

Korom András – Makó

Hétfő óta immár a kilencedik alkalommal vendégeskednek a városban a Karsai Ildikó grafikusművész vezette Natura Marosmenti Művésztelep alkotói. Az idei téma a „Sziget”, mely a Shakespeare-évhez kapcsolódik. A hazai és határon túl élő művészek hétfőtől egészen augusztus 20-ig a Szent Gellért Kollégiumban, a művésztelep állandó telephelyén készülnek a tábort záró tárlatra.

– Az idei művésztelep meghívott alkotói egy-két kivétellel visszatérőnek számítanak. Persze van egy mag, mely tagjait minden évben meghívjuk, illetve vetésforgószerűen újrahívjuk – egy-két év kihagyással – a többieket. Ez utóbbi azért történik így, mert színesebbé, mozgalmasabbá, pezsgővé szeretnénk tartani ezzel is a művésztelep szellemét – árulta el Karsai Ildikó. Hozzátette: a művészeti alkotóközösség két esztendeje vált baráti körré.

– Az az elképzelésünk, hogy a kortárs magyar művészet egyik találkozóhelyévé váljon Makó. Ez a szakma és a kollégák visszajelzései szerint teljes mértékbe megvalósult – tette hozzá a táborvezető, aki szerint ma már nincs annak külön jelentősége, hogy a művésztelep munkájában részt vevők az ország vagy a világ mely részéről érkeztek. De azért ez is sokszínű, hiszen például Molnár Imre Szerbiából, Sipos László az erdélyi Felvincről, Bodor Zoltán Észak-Magyarországról, Balogh Gyula Monorról jött.

Karsai Ildikó szerint sok minden összeköti az alkotókat: egyrészt megérintette őket a makóiság, mely olyan kapocs, ami miatt szeretnek is ide jönni. – Mindez nem csak az én vagy kollégáim, mint vendéglátók munkájának gyümölcse, de a makóiaké, hiszen a telep baráti körének ők a tagjai, eljönnek a kiállításokra, bejönnek a telepre vagy éppen az utcán megállítják az alkotókat -mondta.

A makói művésztelep ráadásul az alkotókon keresztül kötődik a vásárhelyi képzőművészeti szimpóziumhoz is, mely zárókiállítására a Natura minden tagját meghívták. Az utóbbi 5-6 tagja ráadásul ősszel Vásárhelyen folytatja az alkotómunkát, így Szabó Ábel, László Dániel, Fodor Zoltán, Balogh Gyula.

kothay

Kóthay Gábor tervezőgrafikus komputerrel dolgozik.

– Szeretek Makóra járni, úgy érzem magam itt, mintha otthon lennék, annak ellenére, hogy Hódmezővásárhelyen nőttem föl. Édesapám Makón volt egy családnál „letétben”. Nagyanyám annak idején a város és Arad között igázott, nagyapámnak ugyanis az utóbbi helyen volt a munkája. A Natura Marosmenti Művésztelepen most harmadjára vagyok jelen Eredetileg nem akartam jönni, mert nem szeretem azt játszani, hogy képzőművész volnék. Tervezőgrafikus igen. De nem tudtam tovább ellenállni Karsai Ildikó kérlelésének – árulta el a Munkácsy-díjas Kóthay Gábor tervezőgrafikus, betűtervező, aki 1989/90-ben azonban már részt vett a Kocsis Imre vezette makói művésztelep munkájában. Ő az, aki nem ecsettel, ceruzával, tussal vagy szénnel, hanem egy laptoppal készíti majd el a zárókiállításon is bemutatandó alkotását. Mint mondja, az idei mottó, a„Sziget” szó kettős jelentése (a különállás és a zárványszerű összetartozás) fogta meg, már csak az maradt hátra, hogy a képernyőn is megjelenítse. Itt ez alatt a három hét alatt iparosból alkotóművész lesz.

A művésztelep mai, második napján még nem tobzódnak a kész alkotások, de azért néhány figyelemre méltó vázlat már született. A Felvincen élő, de magát kolozsvárinak tartó Sipos László festőművész hozott is magával grafikákat.

sipos

Sipos László festőművész Makónak köszönheti, hogy szépiarajzot is készít.

– Szeretem Makót, szeretem a hangulatát, sok ismerősöm és barátom van, s ezek a várost nekem otthonossá teszi – mondta. -Több mint tiz éve veszek részt a makói művésztelep munkájában. Baráti kapcsolatban álltam olyan rétvevőkkel, akik azóta már elhunytak, és csak itt találkoztunk. Ráadásul itt harag nélkül elmondhattuk a véleményünket egymásnak – mondta. – A másik dolog ami ide vonz, hogy jók a körülmények, csend van és hagyják az embert dolgozni, ami számomra talán a legfontosabb. Otthon inkább festek de úgy nem tudok, ha azt két hét alatt be kell fejeznem, akkor inkább rajzolok. Ha nem lenne a makói művésztelep, a szépiarajzot soha nem csinálnám – tette hozzá a Sipos László festőművész.

A Natura Marosmenti művésztelepen készült alkotásokból augusztus 20-án délután fél 3-kor nyílik kiállítás a József Attila Múzeumban.