Hírek Makó

91 óra alatt újultak meg a katonasírok

A Sarkadi család nem csak megszépítette az újvárosi református temetőben lévő katonasírokat, hanem azokat örökbe is fogadták: mindennap kijárnak gondozni a virágokat és a sírokat.

Gajáta Fanni – Makó

Mint ahogy már korábban is írtuk, egy makói család által szépülnek meg az újvárosi református temetőben található katonasírok. A munkával 91 óra alatt végeztek

– Mindennel, amit vállaltunk készen is lettünk: minden sírkő újra lett festve, a bokrokat megmetszettük és teljes gyomirtást is végeztünk – foglalta össze a munkálatokat Sipos Maja Flóra, akihez a katonasírhelyek rendbetételének ötlete is fűződik. – Terveink szerint, szeptember 24-én egy átadó ünnepséget is szeretnénk tartani a temetőben. Ekkor megmutatjuk hivatalosan is, hogy mit alkottunk.

Két héttel ezelőtt a sírok így néztek ki.
Két héttel ezelőtt a sírok így néztek ki.

A család nem titkolja, hogy a 64 katonasírhelyet örökbe fogadták: mint elmondták, nem szeretnék, ha még egyszer olyan állapotba kerülne az emlékhely, mint két héttel ezelőtt.

– Mindennap kijövünk meglocsolni a virágokat, amiket ültettünk, illetve folyamatosan végezzük a gyomirtást is. Valamint, azt tervezzük, hogy a növényzetet lecseréljük 2-3 éven belül. A mostani foghíjas és félig elszáradt tujákat ki szeretnénk vágni és újra be szeretnénk ültetni másfajta örökzölddel, ami egy kicsit tartósabb – mondta Maja. Hozzátette, az általuk ültetett új növényzetet folyamatosan gondozni fogják, ugyanis a jelenlegi tuják okozták a problémákat, amelyeket orvosoltak. A munkálatokhoz Kovács Sándor települési képviselő is csatlakozott: a körzet képviselője 2 napot segített a Sarkadi családnak.

DSC_8050

Mivel a munkával gyorsan végzett a család, így a közeljövőben a többi városi temetőben is felmérik a katonasírok állapotait és megnézik, hogyan lehetne szebbé varázsolni azokat.