Belföld Hírek Makó

Alacsony a munkanélküliség – csak Makón sok az álláskereső

Makón több mint 200 munkavállaló felvételével bővítette a termelést a Contitech Fluid 1 milliárdos állami támogatásnak köszönhetően, s a város az ipari park további bővítésével ösztönzi a munkahely teremtést. A járásban azonban mégis a legrosszabb a munkanélküliek aránya. Az országban azonban ennyien nem dolgoztak még a rendszerváltás óta. (Képünkön dolgozó a makói ContiTech Fluidnál.)

Korom András – Makó

A makói járásban 5,8 százalékos a munkanélküliség, míg Makón 4,38. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint a városban 16 ezer 151 munkaképes korú ember él, közülük 708-at tartanak nyilván álláskeresőként.

Ismét meghaladta a 4,3 milliót a foglalkoztatottak száma Magyarországon – a KSH legfrissebb adatai szerint. A munkanélküliségi ráta a rendszerváltás óta nem volt ilyen alacsony, a foglalkoztatottak száma pedig nem volt ilyen magas. A 15-74 év közötti foglalkoztatottak létszáma az egy évvel korábbinál 142 ezerrel, 4 millió 343 ezerre emelkedett a 2016. április-júniusi időszakban. A munkanélküliség 5,1 százalékra süllyedt, amivel az Európai Uniós országok között az ötödik legjobb mutatóval rendelkezünk.

A 15-64 éves korosztály foglalkoztatási aránya egy év alatt 2,6 százalékpontot javult, így 66,4 százalékra emelkedett. A foglalkoztatottak számának nemek szerinti alakulását tekintve látható, hogy a férfiak és a nők körében egyaránt javultak a mutatók. A 15-64 év közötti férfiak foglalkoztatási aránya az előző év azonos időszakához képest 2,8 százalékponttal, 72,9 százalékra nőtt. A 15-64 éves női foglalkoztatás újabb csúcsot ért el. A foglalkoztatási ráta most először haladta meg a hatvan százalékot (60,1%) és a munkanélküliségi ráta először kisebb öt százaléknál (4,9%). Ez utóbbival a nők esetében már elértük a teljes foglalkoztatás szintjét.

A fiatalok esetében is folyamatosan javulnak a mutatók, hiszen a 15-24 éves korosztályban már 294 ezren, több mint 16 ezerrel többen dolgoznak, mint egy éve. Eközben a fiatal munkanélküliek száma 15 ezerrel, 45 ezerre csökkent, így az ifjúsági munkanélküliségi ráta közel 13 százalékra mérséklődött.

Az előrejelzések továbbra is pozitív folyamatokat vetítenek előre.