Makón több mint 200 munkavállaló felvételével bővítette a termelést a Contitech Fluid 1 milliárdos állami támogatásnak köszönhetően, s a város az ipari park további bővítésével ösztönzi a munkahely teremtést. A járásban azonban mégis a legrosszabb a munkanélküliek aránya. Az országban azonban ennyien nem dolgoztak még a rendszerváltás óta. (Képünkön dolgozó a makói ContiTech Fluidnál.)

Korom András – Makó

A makói járásban 5,8 százalékos a munkanélküliség, míg Makón 4,38. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint a városban 16 ezer 151 munkaképes korú ember él, közülük 708-at tartanak nyilván álláskeresőként.

Ismét meghaladta a 4,3 milliót a foglalkoztatottak száma Magyarországon – a KSH legfrissebb adatai szerint. A munkanélküliségi ráta a rendszerváltás óta nem volt ilyen alacsony, a foglalkoztatottak száma pedig nem volt ilyen magas. A 15-74 év közötti foglalkoztatottak létszáma az egy évvel korábbinál 142 ezerrel, 4 millió 343 ezerre emelkedett a 2016. április-júniusi időszakban. A munkanélküliség 5,1 százalékra süllyedt, amivel az Európai Uniós országok között az ötödik legjobb mutatóval rendelkezünk.

A 15-64 éves korosztály foglalkoztatási aránya egy év alatt 2,6 százalékpontot javult, így 66,4 százalékra emelkedett. A foglalkoztatottak számának nemek szerinti alakulását tekintve látható, hogy a férfiak és a nők körében egyaránt javultak a mutatók. A 15-64 év közötti férfiak foglalkoztatási aránya az előző év azonos időszakához képest 2,8 százalékponttal, 72,9 százalékra nőtt. A 15-64 éves női foglalkoztatás újabb csúcsot ért el. A foglalkoztatási ráta most először haladta meg a hatvan százalékot (60,1%) és a munkanélküliségi ráta először kisebb öt százaléknál (4,9%). Ez utóbbival a nők esetében már elértük a teljes foglalkoztatás szintjét.

A fiatalok esetében is folyamatosan javulnak a mutatók, hiszen a 15-24 éves korosztályban már 294 ezren, több mint 16 ezerrel többen dolgoznak, mint egy éve. Eközben a fiatal munkanélküliek száma 15 ezerrel, 45 ezerre csökkent, így az ifjúsági munkanélküliségi ráta közel 13 százalékra mérséklődött.

Az előrejelzések továbbra is pozitív folyamatokat vetítenek előre.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest