Sok új élménnyel zárták a hetet azok a gyerekek, akik részt vettek a román nyelvi táborban a Zöld Házban.

Gajáta Fanni – Makó

Véget ért az egyhetes román nyelvi és hagyományőrző tábor, amelyen 37 gyerek vett részt. A kézműves foglalkozások mellett – mint például festés, hímzés, korongozás – az utazások sem maradhattak el, voltak Békés megyében is, de még a határon túlra is eljutottak.

DSC_8041

– Pénteken Gyulán és Eleken voltunk, szerdán pedig Pécskára és Tornyára is elutazunk – mondta Gárgyán Fanni, aki már harmadik alkalommal vett részt a táborban. Mint elárulta, dédnagymamája Romániából származott, ezért is érdekli a kultúra és a hagyományok. – Nagyon tetszik a nyelv és elhatároztam, ha lehetőségem lesz, szeretném folytatni a román nyelv tanulását. Akár még tolmácsnak is elmennék – tette hozzá a kislány.

Az egy hát alatt az élmények és a tanulás mellett barátságok is kötődtek: a kiszombori Petrik Réka ezért is választotta ezt a tábort.

– Nekem kicsit nehezebben megy a nyelvtanulás, így picit nehéznek találom a nyelvet – fogalmazott Réka. – Szeretem hallgatni, ahogy mások idegen nyelven beszélnek. Szerintem szívesen tanulnék románul is, de lehet, nem lenne elég türelmem hozzá.

A zárónapon is még alkottak a gyerekek. Az elkészült alkotásokat a Román Kulturális Napon szeretnék kiállítani. A vasárnapi ebédet Sarró Mihály készítette, amelyet mindenki jóízűen fogyasztott. Az utolsó napra is ellátogatott Toldi János képviselő, aki maga is egy keveset beszél románul, ugyanis gyulai lévén megtanult.

– Nagyon bízom, hogy lesz folytatása a tábornak. Ez egy áthúzódó emlék is, ugyanis az előző ciklusban és a mostaniban is megszervezték a szervezők. Bízom benne, hogy a megfelelő támogatással és összefogással jövőre is meg tudjuk szervezni – mondta a képviselő.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest