Makó Színes

„Szigeteket” épít a makói művésztelep

A Natura Marosmenti Művésztelep már a kilencedik alkotói szezonját kezdi meg Makón augusztus első napján. Az idei év témaadó mottója a „Sziget”…

Oláh Nóra – Makó

A hetvenes, majd a kilencvenes évek alkotótelepeinek hagyományait folytatva és megújítva jött létre a Natura Marosmenti Művésztelep. Vezetője Karsai Ildikó grafikusművész, aki a város korábbi csoportjainak (a Marosmenti, a Makói, illetve a Grafikai Művésztelep) rendszeres és aktív tagjaként szerzett tapasztalatait integrálta be az általa újjászervezett alkotóközösség koncepciójába.

A 2007-es szimpózium alapozta meg a szakmai irányvonalat, majd 2008-tól a telepre meghívott művészek évi rendszerességgel vesznek részt a város művészeti értékteremtésben.

A Natura arculatát alapvetően meghatározó hazai és határon túl élő kiválóságok az idén már a 9. alkalommal találkoznak augusztus 1. és 20. között a makói Szent Gellért Kollégiumban, a művésztelep állandó telephelyén.

Sipos László

Sipos László

A festészet műfaját képviseli Bodor Zoltán Berkenyéről, a Munkácsy-díjas Szabó Ábel, valamint Takáts Márton Budapestről. Grafikusként alkot a művésztelepet irányító Karsai Ildikó, a határon túlról érkező Sipos László (Felvinc) és Molnár Imre (Szabadka). A grafika sajátos ágazatában dolgozik két szegedi művész: a Munkácsy-díjas Kóthay Gábor, aki betűtervezéssel színesíti az alkotói palettát, valamint Nacsa Zoltán, aki digitális printeket készít. Fodor Ilda, a makói származású, Baján élő keramikusművész már a plasztikai alkotások felé viszi a témafeldolgozást, csak úgy, mint a Szegedről érkező Brzózka Marek szobrászművész – bár mindketten szívesen megmutatják festői/grafikusi karakterüket is.

Az idén egy tájépítész is színesíti az összeszokott művészcsapatot: Török Péter Ybl- és Prima Primissima-díjas művész gyakori és tevékeny vendége városunknak. Tiszteletbeli meghívott alkotóként a makói Mágori Dániel fotós személyével egészül ki a társaság.

Ahogy az előző esztendőkben megszokhattuk, a Natura-tagok mindig valamilyen vezérgondolat jegyében munkálkodnak Makón; az idei mottó a „Sziget”. Ez a fogalom – csak úgy, mint a korábbiak – nemcsak (sőt elsősorban nem) konkrét értelmezésben kerül vizuális feldolgozásra. Annál jóval több elvont, jelképi asszociációi lehetnek, kezdve az elszigeteltség negatív kicsengésű szimbólumaitól mondjuk a „béke szigete” jóval derűsebb üzenetéig…

Karsai Ildikó

Karsai Ildikó

A művésztelep működésének első hetében két olyan program is szerepel, amely mindenképpen vonzó lehet Makó művészet iránt fogékony polgárai számára: augusztus 5-én, pénteken 17 órakor nyílik meg a művészházaspár: Szántó Cecília festőművész és Brzózka Marek szobrászművész „Idő” című kiállítása a Hagymaház aulájában, amelyet Feledy Balázs művészeti író ajánl az érdeklődők figyelmébe.

Másnap, augusztus 6-án, szombaton 18 órakor a makói Szűcs Tibor grafikus- és fotóművész, a Magyar Képzőművészeti Egyetem Gyakorló Iskolájának igazgatója tart vetítéses előadást intézményéről, a „Kisképző”-ről, a Szent Gellért Kollégium aulájában.

Vetítés a művésztelepen

Tavaly is volt vetítés

A IX. Natura Marosmenti Művésztelep zárókiállítása a hagyományoknak megfelelően, az augusztus 20-i ünnepségsorozat egyik jeles programját nyújtja. A József Attila Múzeumban délután fél 3-kor kezdődő, „Sziget” című tárlat a három hetes idei alkotómunkába enged bepillantást, Feledy Balázs ajánlásával.