Telt házas gitárzenekari koncerttel zárta hetét szombat este a makói Korona dísztermében, a Kiszombori Tehetséggondozó Gitárzenekari Tábor.

Árgyelán Diána – Makó

A koncert előadói azok a Makói Magán Zeneiskola klasszikus gitár tanszakán tanuló fiatalok voltak, akik – immár második éve – részt vesznek a zeneiskola lelkes gitártanára, Rónai Dániel által megálmodott és kezdeményezett tehetséggondozó és élménytáborban.

A 120 húron felcsendülő zárókoncertet a Korona Szálló dísztermében élvezhette a nagyérdemű, melyet a 20 résztvevő fiatal tehetségen kívül, az őket tanító és egy hétig élményt, szórakozást, zenei fejlődést biztosító pedagógusok: Benák Zsolt, Bujdosó Géza és Rónai Dániel vezényelték és prezentálták.

DSC07439

– Nagyon fontosnak és hasznosnak tartom a zenei oktatás területén, hogy nyáron is összejöjjenek a gyerekek, és szórakozva tanulva fejlődjenek egy ilyen tábor kapcsán. Az, hogy 20 fiatal és gyermek itt ül a színpadon, egy hangszerrel, gyönyörűen… meg sem kell pengessék hangszerüket ahhoz, hogy mindez magáért beszéljen! – mondta Csikota József karnagy, a Makói Magán Zeneiskola igazgatója. A koncert fővédnöke hozzátette: – A nyár közepén, hasznos és önfejlesztő tevékenységet végeznek önmaguk és szüleik örömére, nyitottakká válnak egymás felé, a hangszer terén pedig fejlődnek. Nagyon nagy dolognak és hasznos kezdeményezésnek tartom, hogy itt a táborban a gyerekek, gyakorlatilag zenekari képzésben vesznek részt, holott a gitár eddig jórészt szóló hangszernek minősült. Ráadásul mindehhez a Rónai család egy fantasztikus infrastruktúrát üzemeltet csodálatos, zöld övezetben, tábori körülményként.

DSC07423

– Jól tudom, milyen nehéz ilyen kisgyermekkorban nemcsak a hangszert megszerettetni, hanem az együtt zenélést, az egymásra figyelést, a közös hangzást megvalósítani, gyönyörű-szépen egyszerre játszani. Ezek a fiatalok tanúságot tettek arról, hogy ezeken a zenekari próbákon megtanultak együtt zenélni, a táborban együtt szórakozni, nyitottá váltak egymás és a fejlődés iránt. Ezek a gyerekek nagyon jó helyen vannak és nagyszerű oktatásban-nevelésben részesülnek! Köszönhető ez a szülőknek a pedagógusoknak, s azoknak, akik ilyen táborozási lehetőséget biztosítanak – méltatta a tábort.

Makó és környékének gitáros fiataljai közé, a tábort szervező Falusi Turizmus Nonprofit Bt. idén is meghívott és vendégül látott egy olyan ifjú tehetséget, aki számos országos és regionális verseny megnyerésével bizonyította, hogy érdemes jó példával elöl járnia fejlődő társai számára. Ezúttal a pécsi Szigeti Bence kapta a kiszombori meghívást, aki a tehetséggondozó táborban betöltött fontos szerepén kívül virtuóz gitárjátékával is elkápráztatta a közönséget a koncerten.

DSC07446

A z Ifjúsági Gitárzenekari Koncert csupán első eseménye volt a Kiszombori Gitártábor koncertsorozatának. A „kicsik” után jönnek a „nagyok” is, hiszen Rónai Dániel gitárművész-tanár nemcsak a legfiatalabbaknak, de a hangszeren már művészi színvonalon játszó gitár-tanszakos egyetemistáknak is hirdetett Gitárkurzust, melynek keretében ma este fél 6-kor a kiszombori Rotundában, az országosan és világszinten elismert Csáki András gitárművész ad szólókoncertet; a fiatal gitárművészek gálakoncertje pedig a makói Zenepavilonban augusztus 7-én, vasárnap 19 órától látható, hallható.

DSC07476

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest