Ahhoz, hogy valaki folyamatosan szerepeljen a köztartozásmentes adózói adatbázisban, az adókötelezettségeket határidőben teljesítenie kell. Érdemes időről időre ellenőrizni, hogy nincs-e valamilyen elmaradás, ami kizárja a KOMA tagságot.

MH – közérdekű

A köztartozásmentes adózói adatbázisban szereplés általánosan helyettesíti a nemleges adóigazolást minden olyan eljárásban, ahol a tartozásmentesség igazolását jogszabály írja elő. Néhány eljárásban azonban (helyi önkormányzati képviselők, EKÁER) a nemleges adóigazolás nem helyettesítheti a köztartozásmentes adózói adatbázisban szereplést.

A NAV honlapján található adatbázis minden hónap 10-én frissül és azokat az adózókat tartalmazza, akik az előző hónap utolsó napjáig a KOMA nyomtatványon kérték a felvételüket és a jogszabályban meghatározott feltételeknek megfelelnek.

Hogy az adózók a köztartozásmentes adózói adatbázisban való megjelenéshez szükséges adókötelezettségeket határidőben teljesíthessék, a NAV a KOMA felülvizsgálatról július 22. óta az eBev felületen felhívást tesz közzé. A tájékoztatóból elérhetőek azon lekérdezési lehetőségek, melyekkel ellenőrizhetők a köztartozásmentes adózói adatbázisban szereplés feltételei. Lekérdezhető például a folyószámla-egyenleg, az esetleges adószám-felfüggesztés stb. A NAV felhívásának és tájékoztatásának célja, hogy a hónap utolsó napján minden rendben legyen és az adatbázisban szereplésnek ne legyen akadálya – közölte az Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest