Makó Színes

Román nyelvi tábor zajlik a Zöld Házban

37 kisdiák vehet részt a román nyelvi és hagyományőrző táborban, amelynek a Maros-parti Zöld Ház ad otthont. A rendezvény az Emberi Erőforrások Minisztériuma által valósulhatott meg: a Makói Román Nemzetiségi Önkormányzat 1,6 millió forintot nyert a programra.

Gajáta Fanni – Makó

Nem csak a nyelvvel, hanem a román kultúrával és hagyományokkal is megismerkedhetnek azok a gyerekek, akik részt vesznek a Zöld Házban zajló táborban. A diákok között sokan kétnyelvű családból származnak, de vannak olyan lurkók is, akiket barátaik, barátnőik csalogatták el az egyhetes foglalkozásra.

– Két tanárnő érkezett Romániából és egy a makói Szikszai György Református Általános Iskolából. Mindenki kétnyelvű, így egyszerűbben folyik az oktatás – tudtuk meg Simonfi Iolantától, a Makói Román Nemzetiségi Önkormányzat elnökhelyettesétől. Az elnökhelyettes elárulta, a gyerekek nem csak lelkesek, de nagyon ügyesek és tanulékonyak is.  – Nagyon örülünk, hogy az egyik nagylány, aki kinőtt a táborból, ebben az évben nálunk önkénteskedik.

DSC_7723

– Sokat tanulunk és a hagyományokat is megismerjük a tábor során. A közösség is nagyon jó és a gyerekek érdeklődők is – mondta a 18 éves Hajdú Fanni önkéntes. Fanni az iskolában angolul tanul, véleménye szerint a két nyelv nagyon különböző. – Nálunk nincs a családban román állampolgár, ez ilyen érdekesség volt, hogy jelentkeztem tavaly.

A 10 éves Kis Korina Máriának nem ismeretlen a román nyelv, ugyanis édesanyja Romániából származik. A kislány egyik barátnőjét, Fekete Krisztinát is elcsalogatta a táborba. A kicsik nem csak tanulnak, hanem barátokat is szereznek.

– Román verseket tanultunk, játszottunk, agyagoztunk és kulcstartót is készítettünk már – árulta el Korina és barátnője. Kriszti szerint azért is jó itt lenni, mert nyelvet tanulhatnak. – Nálunk senki nem beszél a szomszéd nép nyelvén – tette hozzá Kriszti.

DSC_7716

– Bár én Makón születtem, de anyukám Romániában. Nem igazán tudok románul, de itt sokat tanulok. Szerintem sokkal könnyebb, mint a magyar nyelv – vette át a szót Csonka Csilla, aki másodjára vesz részt a táborban. – Tavaly a tábor után mentünk Erdélyben, így már legalább köszönni tudtam.

navigate_before
navigate_next

A gyerekek nem csak a Zöld Házban vesznek részt különböző foglalkozáson, hanem utaznak is: szerdán Pécskára utaztak, ahol a tornyai parasztolimpián vettek részt. Pénteken Elekre és Gyulára ellátogatnak.  Iolanta elmondta, a táborban készült kézműves tárgyakat a Román Kulturális Napon bemutatják, illetve a Kolinda Esten a zenész táborozók is fellépnek.