Hazatért a Forgatós Táncegyüttes a prágai utazásukból. A makói néptánccsoport remek élményekkel és tapasztalatokkal tért haza. Litván és lengyel táncosokkal még barátságok is szövődtek.

Gajáta Fanni – Makó

Nem csak a gyerekek, hanem a felnőtt táncosok is jól érezték magukat a prágai utazások során. Mint ahogy már korábban írtuk, a Forgatós Táncegyüttest egy cseh kulturális fesztiválra hívták el fellépni, amelyre örömmel utaztak a makóiak.

– Táncos szemmel is hasznos egy ilyen utazás, ugyanis több ország vett részt ezen a fesztiválon. Nagyon sok néptáncegyüttes érkezett, illetve volt néhány más stílust képviselő csoport is: például modern táncosok. Ezek mind hasznosak az én táncosaim részére is, mivel láthatnak más népek táncát is – fogalmazott Doktor László, a Forgatós Táncegyüttes vezetője. Bár az eső miatt egy fellépésük elmaradt, ezt mégsem bánják. – Szakmailag nagyon érdekes volt, érdemes és hasznos volt elmenni – tette hozzá a vezető.

13717412_1057227957658294_2529056107198580984_o

– Amire vártam, be is következett: mi magyarok minden egyes táncunkat más ruhában mutattuk be. Ez már önmagában a nézők számára egy érdekesség volt, hogy öltöztünk, minden koreográfiánkat más ruhában adtuk elő – vette át a szót Doktor-Bagaméri Andrea, a Forgatós Táncegyüttes asszisztense és táncosa. A csoport pörgősebb és hangulatos táncokkal készültek Prágába, amelyet a szakma is kiemelte, ugyanis egy elismeréssel térhetett haza. A táncos szakmai szemmel is nézték az előadásokat, Andrea számára egy spanyol tánccsoport volt a legérdekesebb.

A nézők között is sok magyar volt, a kint tanulók szívesen látogattak el a kulturális fesztiválra. A Forgatós Táncegyüttes mellett egy modern tánc csoport, illetve egy tokaji népdalkórus is fellépett. Kurai Kíra, a gyermek tánccsoport tagja a másik magyar táncosokkal ismerkedett össze.

– Szerintem nagyon ügyesek voltak. Velük beszélgettünk a szálláson – tette hozzá Kíra. – Ez volt az első alkalom, hogy Csehországban jártam és kicsit furcsa volt. De nagyon jól éreztem magam.

– Először jártam én is Csehországban és felejthetetlen élmény volt – vette át a szót Dékány Sándor, a felnőtt tánccsoport tagja. – Láttam már cseheket táncolni. A viseletük gyönyörű. Nem olyan mint a magyar néptánc és nem is lehet összehasonlítani. Ők egy polka jellegű, páros táncot táncolnak. Számomra a legkülönlegesebb az izraeliek voltak: harci tánccal készültek.

13710592_1057228354324921_4063796828050569455_o

Útközben Pozsonyt is meglátogatták.

Az öt napban nem csak a tánc állt a középpontban, hanem Prága felfedezése is. A gyerekeknek például a Károly-hídról és a Világóráról is kellett rövid bemutatót tartani.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest