A nándorfehérvári diadal 560. évfordulójának tiszteletére tartottak megemlékezést a napokban az MH KFOR Kontingens 14. váltásának katonái Koszovóban.

KFOR Kontingens – Koszovó

Az Országgyűlés 2011-ben nyilvánította július 22-ét a nándorfehérvári csata emléknapjává, arra emlékezve, hogy a Hunyadi János és Kapisztrán Szent János vezette keresztény sereg 1456. július 22-én világra szóló győzelmet aratott Nándorfehérvárnál. A koszovói magyar kontingens katonái a folyamatos szolgálatai feladataik (járőrözés, táborvédelem, kiképzések) mellett szakítottak időt arra, hogy részt vegyenek a megemlékezésen.

Megemlékező beszédében Búz Csaba hadnagy kiemelte: a nándorfehérvári győzelem olyan kiemelkedő esemény volt, amelyre még évszázadok múltán is büszkén emlékezhetünk, és amelyben a magyar nép megmutatta, hogy hazájának védelmével egyszersmind Európát is védi. – Nándorfehérvár védőinek akkor a déli határok felé közeledő ellenség jelentette veszély, és most a magyar katonák szintén a déli országhatár védelmében látják el minden nap a szolgálati feladataikat – mondta a hadnagy.

IMG_6526vf

Fotó: Bánsági László őrvezető

Horváth Kornél hadnagy, római katolikus tábori lelkész a gondviselő Istenhez fordulva kért áldást a nándorfehérvári hősökre. Az MH KFOR Kontingens 14. váltásának tábori lelkésze imájában kiemelte: „Nemzetünknek mindenkor meg kellett küzdeni a szabadság, a béke, a jólét megmaradásáért vagy megvalósulásáért… Elődeink példáját követve, adj Uram bátorságot a magyar katonáknak a honvédelem szolgálatára és a világbéke biztosítására!”

Az ünnepséget a Novo Selo-i tábor kápolnája mellett felállított lélekharang megszólaltatása zárta.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest