Rendkívüli rágcsálóirtást végez a makói önkormányzat Honvédban közösen az Alföldvíz Zrt.-vel. Várhatóan egymillió forintba kerül a többnapos folyamat, amely során közel 200 ingatlanba, illetve a csatornahálózatokba helyeznek el mérget.

Gajáta Fanni – Makó

A lakossági és utcafórumok során többször is jelezték a Honvédban élők, hogy a városrészben elszaporodtak a rágcsálók. Sánta Sándor települési képviselő elmondta, a probléma évek óta fennáll, hiszen az elhagyatott, romos házak is lakhellyel szolgálnak a patkányoknak.

– Az enyhe tél is hozzájárult a magasabb rágcsálószámhoz – vette át a szót Szabó Sándor, a makói jegyzőiroda vezetője. – Ez az összehangolt irtás csak akkor tud kellő hatásfokot elérni, ha ebben a lakosság is kellőképpen konstruktív módon közreműködik.

DSC_7696

Az önkormányzat egyik kérése, hogy a háziállatoknak szánt táplálékot úgy tegyék ki, hogy a rágcsálók ne férjenek hozzá. Illetve a különböző gabonafélék tárolását jól zárható helyre ajánlják, hiszen ha azt nem találja, akkor eszik meg a mérget az állatok.

Az Alföldvíz Zrt.-vel közös irtás közel 1 millió forintba kerül. Varga Ferenc, az Alföldvíz Zrt. divízióvezetője elmondta, lakossági észrevételek alapján felmérették a csatornahálózatot.

– Honvéd városrészben 100%-ban nyomott rendszerű szennyvíz csatornát üzemeltetünk, így zárt rendszerről beszélhetünk. A patkányok bejutni és élelmet szerezni ebben nem tudnak, ellenben magának a szennyvíz csatorna közvetlen környezete télen olyan hőt tud biztosítani, amely jobb élőfeltételeket ad – magyarázta a szakember.

DSC_7705

Győrfi László, a Bogármérnökség Kft. egészségügyi gázmesteréről megtudtuk, a rágcsálóirtó véralvadásgátlót tartalmaz, amelytől a patkányok elpusztulnak. Azonban emberre és más emlősállatra is ártalmas a szer.

– Ezért is segítünk a méreg kihelyezésében a lakosságnak, illetve tanácsokkal tudunk szolgálni, hogy hova érdemes kirakni azt – mondta a gázmester.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest