A Szegedi Járásbíróság nem jogerősen egy hónapra házi őrizetbe, illetőleg előzetes letartóztatásba helyezte azt a két apátfalvi és egy magyarcsanádi nőt, akiket rablás bűntette és más bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt vett őrizetbe a rendőrség. (A képen az egyik gyanúsított – fotó. police.hu.)

A Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség azért kezdeményezte M. J. T. G., B. N. és B. K. I. gyanúsítottak előzetes letartóztatását, mivel megalapozottan gyanúsíthatók azzal: július 22-e előtt már legalább két alkalommal jártak a klárafalvi B. V. sértettnél, s meggyőződtek arról, hogy a 76 éves szív- és cukorbeteg, két bottal közlekedő asszony napközben egyedül tartózkodik otthon, s idős koránál és egészségügyi állapotánál fogva nehezebben mozog.

Július 22-én 11 óra 30 perc körül a három nő az M. J. T. G. által vezetett gépkocsival a sértett ingatlanához ment, hogy vagyontárgyakat tulajdonítsanak el. B. N. és B. K. I.  a klárafalvi ingatlana előtt kiszállt a gépkocsiból, M. J. T. G.  pedig – tudva arról, hogy társai bűncselekmény elkövetése céljából mentek be a házba – a gépkocsival a szemben lévő utcában várakozott.

A sértett ingatlanába először B. N. ment be, azt állítva, hogy takarítani érkezett a sértetthez, majd miután meggyőződött arról, hogy az idős asszony egyedül tartózkodik otthon, szólt B. K. I-nek, hogy ő is bemehet a házba. A két asszony sértett lakószobája takarítását színlelték, s közben észrevették, hogy az ágynál elhelyezett táskában lévő kendőben 100 ezer forint készpénz van elrejtve. B. K. I. belenyúlt a táskába és megfogta a kendőt , hogy abból a pénzt elvegye, ám a sértett ekkor a táskát magához vette, azt az alkarjára helyezte és leült az ágyra.

A gyanúsítottak közölték a klárafalvi asszonnyal, hogy az ágyát is le kívánják takarítani, ezért az felállt, s az ablak felé fordulva az ágy végéhez támasztott botjaiért nyúlt. Amint felállt, B. K. I. őt hátulról fejen ütötte, melynek következtében a néni megszédült, illetőleg megijedt. Ezt kihasználva B. K. I. lerántotta a karjáról a táskát, s abból a pénzt kivette, majd  B. N-nel együtt futva távozott az őket váró gépkocsihoz, amellyel a helyszínről elhajtottak.

A gyanúsítottak bűncselekményei kiemelkedő tárgyi súlyúak és büntetési tételűek, ezért megalapozottan feltehető, hogy szabadlábra kerülésük esetén a hatóságok elől megszöknének vagy elrejtőznének, illetőleg a sértett befolyásolásával vagy megfélemlítésével, valamint az egymással való kapcsolatfelvétellel meghiúsítanák, megnehezítenék vagy veszélyeztetnék a bizonyítást, ezért velük szemben kényszerintézkedés elrendelése mindenképpen indokolt. Mindezek miatt a bíróság B. N. és B. K. I. gyanúsítottak előzetes letartóztatását elrendelte, M. J. T. G-nek pedig – viszonylagosan rendezett életkörülményeire, a bűncselekmény megvalósítása során kifejtett kisebb jelentőségű cselekvőségére, valamint amiatt, hogy kiskorú gyermekéről gondoskodik – házi őrizetét rendelte el.

A házi őrizet miatt az ügyész, az előzetes letartóztatás elrendelése miatt pedig a gyanúsítottak és védőik jelentettek be fellebbezést, ezért a bíróság végzései nem jogerőse – közölte a Szegedi Törvényszék.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest