Egyhetes, ingyenes nyári tábort szervezett az apátfalvi cigány nemzetiség önkormányzat a Szigetházban. Az első nap a zenéről és a táncról szólt, a második napon egy régi szakma, a fazekaskodás állt a középpontban.

Gajáta Fanni – Apátfalva

Hagyományőrző nyári tábort szervezett az apátfalvi cigány nemzetiség önkormányzat: a roma kultúráról, nyelvről és történelemről is beszámolnak a kicsiknek és nagyoknak. A táborra 23 hátrányos helyzetű gyermek jelentkezett, akiknek érdekes programokkal készülnek a szervezők.

– Tavaly a közösségi házunkban táboroztunk, idén azonban az önkormányzattól díjmentesen megkaptuk a Szigetházat, ahol mindent használhatunk. Ma például kipróbáltuk a fazekaskorongokat és az apátfalvi Pintér Attila szobrász segítette és tanította a gyerekeket – mondta Károlyi Sándor, a helyi cigány nemzetiség önkormányzat elnöke. – A programjaink a hagyományőrzésről szólnak, így a gyerekek mondókákat, cigány himnuszt, dalokat és táncokat is tanulhatnak velünk.

DSC_7737

– Tegnap táncoltunk, énekeltünk és rajzoltunk is. Ma kipróbáltam az agyagozást is – árulta el a 8 éves Köteles Anett, aki idén elsőként táborozik. – Jó a hangulat és lehet barátkozni is.

A szótanulásba is belefogott Anett.
A szótanulásba is belefogott Anett.

– Van, aki kicsit rosszabb és vannak nagyon jó gyerekek is itt – vette át a szót Varga Szilárd. – Mindenféle érdekes dolgokat csinálunk itt, amit idáig nem ismertünk. Például leírták a cigány himnuszt és népdalt is tanultunk.

A jó hangulatú táborozók a héten meglátogatják a Langó-féle hagyományőrző házat, illetve a makói és mórahalmi fürdőbe is ellátogatnak, ugyanis a helyi polgármesterek örömmel fogadták Károlyi Sándor felkeresését.

– Sokan nem tudnak elmenni ezekbe a fürdőkbe, ugyanis sok a teendő, azonban a szülőknek is lehetőséget biztosítunk, hogy velünk jöhessenek – mondta az elnök.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest