Makó Színes

Felújítják az I. világháborús emlékművet

Az I. világháborús emlékmű felújítása úgy tűnik, sínen van. A II. világháborúsé miatt nyílt levelet tett közzé a polgármesteri többséghez tartózó Sánta Sándor képviselő.

Korom András – Makó

A megye egyik legrosszabb állapotában van a makói I. világháborús emlékmű, mely az áldozatokat megörökítő névsoráról már évekkel ezelőtt teljesen lekopott a festék. Az emlékmű felújítását már Buzás Péter polgármestersége alatt többen is szorgalmazták – hiába. Még adakozást is kezdeményezett egy Makóról elszármazott, de a fővárosban élő 72 éves asszony, de Káva Györgyné felhívása süket fülekre talált.

DSCF5296

A megkopott névsor egy része az I. világháborús emlékművön.

Most azonban a nagy világégés centenáriumán változni látszanak a dolgok a Korona szálló előtt álló emlékművel kapcsolatban. Mint azt kérdésünkre Barna Gábor, a városháza kabinetirodája vezetője megírta: Az I. világháborús emlékmű felújítása érdekében jelenleg az árajánlatok beszerzése zajlik.

– A méltó felújítás érdekében szakembernek kell a restaurációt elvégezni, hogy minél hosszabb ideig állítson méltó emléket hőseinknek az emlékmű – tette hozzá.

A makói járásban – igaz pályázati pénzekből – sorra újultak meg a kistelepülések I. világháborús emlékműi.

+++

Nincs sokkal jobb állapotban a Csanád vezér téri a rendszerváltás után emelt II. világháborús emlékmű. Ennek felújítását már az előző választási ciklusban is többször kezdeményezte testületi üléseken az akkor az ellenzékhez tartozó Sánta Sándor települési képviselő. Az emlékművet ráadásul az ő polgármestersége idején állították. A kérdést azonban a Buzás Péter vezette többség minden egyes alkalommal lesöpörte. A ma már a polgármesteri többséghez tartozó Sánta Sándor ebben a ciklusban sem jutott ez ügyben előrébb. Az emlékmű felújítása érdekében nemrégiben nyílt levelet tett közzé, miután tudomása szerint a város idei felújítási tervei között a Csanád vezér téri emlékmű nem szerepel.

ddd