Makó Színes

Kígyók, békák, virágok „nőttek” a táborban

A József Attila Múzeum kézműves táborában, szorgos „kiskertészek” keze nyomán népesült be az intézmény Titkos kertje…

Oláh Nóra – Makó

Az elmúlt egy hétben számos kézműves technikával ismerkedhettek meg a makói múzeum táborozó diákjai. Szinte naponta más-más tevékenység kötötte le a gyerekeket; megtanulhatták a nemezelés, gyöngyfűzés, drótszobrászkodás, batikolás, papírszövés és papírmasé készítés alapjait. Ezeket az eljárásokat ráadásul ötletesen ötvözhették is egymással; a kreatív megoldásoknak csak a fantázia szabhatott határt – éppen ezért nem is volt határa…

Az izgalmasan hangzó „Titkos kert” címet kapta ez a tábor, Peták Mária művésztanár, táborvezető elgondolása alapján. Ebben a kertben egészen formabontó növények és állatok keltek életre. Gyapjúból és üvegfestékkel színezett dróthurkokból nőttek a virágok, gyöngy-gyümölcsöt teremtek a drótfák, fölöttük ugyancsak drót-üvegfesték kombinációjú szitakötők és lepkék, valamint papírból szőtt madarak repültek. A földet nemezbékák, fakígyók, papírmasé teknősök, csigák és cicák, gyöngy-kukacok népesítették be.

navigate_before
navigate_next

Maguk a gyerekek is színpompás virágokká váltak, saját kezűleg batikolt pólóikkal, szövött és gyöngyből fűzött karkötőikben. A munkálatok vége felé, a táborozók dolgos kezei ráadásul egyedi díszítést, hennafestést is kaptak Marcsi nénitől.

A szorgoskodás szüneteiben önfeledt játék is zajlott abban a bizonyos titkos múzeumi kertben: bújócska, fogócska, vidám szituációs gyakorlatok – így még gyorsabban telt az idő.

A „kertművelés terméseit” az alkotók hazavihették, csak úgy, mint a táborban szerzett technikai tudást. A változatos módszerek között a legnépszerűbbnek a póló-batikolás bizonyult, de a papírmasé-készítés is többeket elvarázsolt.