Hírek

Telefonos csalók kopasztják a hiszékenyeket

Ne dőljön be, senkinek, ha az arra biztatja , hogy töltsön fel pénzt egy általa megadott telefonszámra. Bármit is mond, bármilyen nyeremény is ígért csak csaló lehet. A rendőrség jó tanácsai.

MH-CSMRFK

Az elmúlt időszakban elszaporodtak a telefonon keresztül elkövetett csalások. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság az alábbiakra hívja fel a figyelmet.

A tettesek legtöbbször mobiltelefon szolgáltató képviselőjeként hívják fel áldozataikat, akiket egy állítólagos nyereményről értesítenek.  A csalók fantáziája széleskörű, sokszor adják ki magukat önkormányzati dolgozónak, vagy pénzintézet, nyugdíjfolyósító munkatársának és különböző történetekkel tévesztik meg kiszemeltjüket.

A nyeremény átvételének feltételeként szabják, hogy a telefonon keresztül kapott utasításoknak megfelelően, egy ATM-nél, telefonfeltöltést kell végrehajtani egy meghatározott számra. A kért feltöltések összege 5.000 forinttól akár 200.000 forintig is terjedhet.

Általában biztosítják a sértetteket, hogy a megadott számra feltöltött összeg, a nyereménnyel együtt, néhány perc múlva megjelenik a bankszámlájukon. A csaló a teljes bizalom elérése érdekében még arra is felhívhatja a figyelmet, hogy semmi esetre se árulja el az áldozat a bankkártyájának PIN kódját.

httpss://www.youtube.com/watch?v=ocNBN8f31tg

Egy példa a telefonos csalók módszereire. Figyelem! Trágár szöveg!!!

A megcsillogtatott nyeremény nagysága eddig több esetben alkalmasnak bizonyult arra, hogy a kételkedők bizalmát megnyerje, és a tranzakciókat végrehajtsák.

Az ilyen és hasonló esetek elkerülésének érdekében érdemes megfogadni az alábbi tanácsokat:

  • Bármilyen nyereménnyel kecsegtető telefonhívásra, melynek feltételeként szabják bizonyos összeg átutalását, vagy telefonfeltöltést, ne válaszoljanak, szakítsák meg a hívást!
  • Jegyezzék fel a hívó telefonszámát, ha bemutatkozik, a nevét is!
  • Ne hajtsák végre a hívó utasításait! Ne feledje, aki nem játszott szerencsejátékon, az nem is nyerhetett semmiféle nyereményt! Önkormányzatok, nyugdíjfolyósítók, szerencsejátékok szervezői, telefontársaságok nem utalnak át telefonos megkeresés alapján, és nyeremény címén pénzösszegeket!
  • Mindig legyen gyanús, ha Önnek kell ahhoz pénzt átutalni, hogy „nyereményét” megkaphassa!
  • Ha esetleg mégis megtörtént a csalás, tegyenek feljelentést a rendőrségen! Semmi esetre sem célszerű belenyugodni abba, hogy tévedésbe ejtették Önöket!