Kék hírek

Ne hagyjon értéket a kocsiban, ha nem szeretné, hogy feltörjék

Plakátkampányt indít a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság a gépjárműfeltörések megelőzése érdekében. Itt vannak a jó tanácsaik is.
MH-CSMRFK

Sokáig a rádió volt a sláger, ma viszont főleg a telefonra, tabletre, laptopra, fényképezőgépre és más kisméretű értékes eszközre szakosodtak a gépjárműfeltörők, míg vannak olyanok, akik akár egy dzsekiért is betörik a szélvédőt.

Még mindig túl gyakran fordul elő, hogy az autók tulajdonosai az értékeket az utastérben esetleg a csomagtartóban hagyják, és könnyelműen bíznak a távirányítós központi zárban és az azzal aktivált riasztóban. Az utcán, a bevásárlóközpontok parkolójában hagyott kocsik könnyű célponttá válhatnak. A tolvajok mindent visznek, ami mozdítható és tisztában vannak azzal is, hogy sokan a csomagtartóban, kesztyűtartóban és az ülés alatt tartják az értékeiket.

A megelőzés érdekében indított kampányt a főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya, melynek keretében többnyelvű plakátot helyeznek el a bevásárlóközpontokban. E mellett az alábbiakat javasolják az áldozattá válás megelőzése érdekében, hiszen a megelőzés rendkívül egyszerű és nagyobb erőfeszítésekbe sem kerül:

1.      Ha csak lehet, semmit ne hagyjanak a kocsiban és tartsanak rendet! A szélvédőn lévő „tappancsnyom” GPS vagy tablet ottlétére utal, ezért könnyebben feltörik az autót. Sokszor ezek a készülékek tartalmaznak jelszavakat a GPS pedig lakcímeket is, így a bűnözőknek szabad utat biztosítanak. Ugyancsak nem érdemes a forgalmi engedélyt az autóban tárolni.

2.      Fontos, hogy jól látható helyen parkoljanak! A sofőrök lehetőleg válasszanak olyan helyet, ami kültéri kamerával lefedett, és takarástól (például furgon, busz, sövény) mentes.

3.     Húzzák fel az ablakokat és ellenőrizzék az autó zárjait! Mielőtt kiszállnak az autóból, ellenőrizzék le, hogy felhúztuk-e az összes ablakot, és tényleg nem maradt látható helyen semmilyen érték. Az autó bezárása után ellenőrizzék az ajtókat és a csomagtartót, ugyanis a blokkolóval dolgozó bűnözők a zárakat blokkolják.

4.      A biztonsági fólia véd a szélvédőtörés és a nap ellen is. A fólia megvédheti az autót a szélvédő betörésétől és túlzott felmelegedéstől is megóvja azt. Fontos azonban, hogy csak jó minőségű és erre szakosodott műhelyben ragasztassák fel a fóliát!

5.     Ha van riasztó, kapcsolják be! A gépjárművekbe beszerelt gyári riasztókat a feltörők ismerik ezért célszerű utólag jó minőségű riasztót beszereltetni és használni. Ennek kiiktatása növeli a lebukás veszélyét.

Amennyiben bűncselekmény áldozatává válnának, haladéktalanul értesítsék az illetékes rendőrkapitányság ügyeletét a 112-es segélyhívószámon!
– Ne nyúljanak semmihez, főleg ne azokhoz a részekhez melyeket a tettes megérinthetett!
– Ne változtassák meg a helyszínt!
– Ha a gépjárműből kulcsot is ellopták a lehető leggyorsabban cseréljék le lakásuk zárjait is!