Hírek Makó Színes

Kamerák buktathatják le az illegális szemetelőket

Térfigyelő kamerákkal néznének utána ki szemeteli tele a kukákat Makón. Ez is szerepel az önkormányzat tervei között. Egyelőre azzal próbálkoznak, hogy elkerítik a szelektív gyűjtőedényeket. Ha nem válik be, jön a “Nagy Testvér”.

Major Zsuzsanna – Makó

Öt és félmillióba is kerülhet mások felelőtlen szemetelése, legalább is ennyi a 2016-os költségkeret erre az idén. Ez is kiderült, amikor az önkormányzatot arról kérdeztük, milyen megoldásokban gondolkodnak az illegális szemétlerakóhelyek megszüntetése kapcsán.

Pontokba szedtük a lényeget:

  • Tavaly nagyjából 5 millió forintba kerülhetett összesen 300 köbméter szemét elszállítása, az illegális lerakók megszüntetése. Magyarul, ennyi maradna az önkormányzati kasszában, ha a szemetelők felérnék ésszel, hogy nem jó ötlet, amit csinálnak.

  • Ahol rendszeres szemetelnek, oda térfigyelő kerülhet
  • 2016. évben nettó 5,5 millió forint költségkeret van az illegális hulladéklerakók megszüntetésére. (ez körülbelül 360 m3-t jelent)
  • A leggyakrabban előforduló helyek, ahol takarításra van szükség, az Honvéd városrész, illetve a szelektív hulladéklerakók környezete.

 

  • Ha bosszantja a szemét,  telefonálhat az önkormányzatnak  (+36 80 820 039), vagy szólhat a Városgazdálkodási Nonprofit Kft.-nek. Ezekre igyekszenek gyorsan reagálni.
  • Az illegális szemetelés szabálysértésnek minősül a rendőrség és közterület-felügyelő szabhat, ki helyszíni bírságot is amennyiben az elkövető személye megállapítható.
  • A szelektív hulladékgyűjtők mellett elhelyezett háztartási hulladék megoldására jelenleg a körbekerítést tesztelik, amit önköltségi áron készítenek. Amennyiben beválik akkor a többi esetben is alkalmazzák, ha nem akkor pedig térfigyelő kamerákat telepítenek.