Egy helybéli család úgy döntött, helyreállítják az újvárosi református temetőben található II. világháborús katonasírokat. A 64 sírhely rendbetétele időigényes, de a család szeretettel csinálja.

MH – Makó

Kovács Sándor települési képviselő is csatlakozott ahhoz a makói családhoz, akik úgy gondolták, rendbe teszik az újvárosi református temetőben található II. világháborús sírokat. A képviselő már korábban is kezdeményezte testületi ülés keretén belül a rendbehozatalt.

– Édesapám sírjához jöttem permeztetni és legnagyobb meglepetésemre itt találtam a Sarkadi családot, akik ilyen gyönyörű munkát végeznek a hősi sírokkal. Szinte szavakat is alig találok, hogy végre van valaki, aki gondjukat viseli – fogalmazott a képviselő.

DSC_8556

A Sarkadi család mind a 64 sírhelyet rendbe szeretné tenni, illetve ha idejük és energiájuk engedni, akkor a további négy temetőben is szeretnék a hősi emlékművet helyrepofozni. Kovács Sándornak további ötletei is vannak a katonasírokkal: a képviselő elgondolása szerint jó lenne, ha a felújított makói hősök nyughelyei az interneten is fellelhetőek lennének, így a hozzátartozók megtalálhatnák és felkereshetnék azokat.

A munkálkodó család nem először gondolt a katonasírokra. Sipos Maja Flóra, a család legifjabb tagja elmondta, Halottak napján is helyeznek el virágokat a sírhelyekre. A gimnazista lány a nevek újrafestésében segítkezik, édesanyja bokrokat metsz és virágokat is ültet.

– Két-három már beszéljük anyával, hogy nagyon rossz állapotban vannak a sírok és ráférne egy felújítás. Most szántunk rá időt, így környezetet megigazítjuk, a sírokat megtisztítjuk és a neveket is újrafestjük – mondta Maja. Hozzátette, már 5. napja dolgoznak és még legalább 3 hét kell, mire mindennel végeznek.

DSC_8548

– Nagyon örülök, hogy a családom elkezdte és csinálják. Amennyire az erőm engedi, én is segítem őket – vette át a szót Sarkadi Ernő. Az idős férfi feladata a keresztek egyenesbe állítása. – Hála az égnek, nekünk minden felmenőnk hazatért mind az első, mind a második világháborúból.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest