Hírek Makó

Borkáné és Kincses Tímea az új makói igazgatók

A követező öt esztendőben Borkáné Dudás Mónika irányítja a Makói Általános iskolát és Kincses Tímea a Návay Lajos Szakképző Iskolát – döntött a fenntartó Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Korom András – Makó

Igazgatói pályázatot hirdetett még az év elején a Makói Tankerület a Makói Általános Iskola, míg a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum a Návay iskola élére keresett vezetőt.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma államtitkári döntése értelmében az eddigi megbízott igazgató, Borkáné Dudás Mónika töltheti be 2021.08.15-ig. Kincses Tímea igazgatja idén július 1-ről 2021. július 1-ig vezeti a Návay Lajos Szakképző Iskolát és Kollégiumot.

A HSZC igazgatói kiírására egyébként két pályázat érkezett, melyek közül csak az egyiket, Kincses Tímeáét nyilvánították érvényesnek. Bár a köznevelési törvény nem írja elő, hogy a tagintézményi pályázatban a HSZC kikérje a makói önkormányzat véleményét, mégis megtette, a várossal való harmonikus kapcsolat miatt.

Az 1992-ben az Almási iskola magyar tanáraként és könyvtárosaként a pedagógus pályáját kezdő Kincses Tímea közismert Makón, hiszen korábban már volt a Návay tagintézmény-vezetője, miután vezetőségi tagként részt vett a Návay, a Galamb, valamint a Pulitzer kollégium egy intézménnyé való összevonásában. 2013-ban 5 évre nevezték ki a Makói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti igazgatójává. Megbízási idejét – annak ellenére, hogy eredményesen dolgozott – nem töltötte ki. 2015 júniusától máig is az akkor alakult HSZC szakmai főigazgató-helyetteseként 9 iskola irányításában veszi ki részét.

A makói önkormányzattól 2003-ban és 2005-ben kapott pedagógusként elismerő oklevelet, 2014-ben pedig a Makó Város Nevelésügyéért kitüntetést vehette át.

Ketten pályáztak a Makói Általános Iskola  intézményvezetői posztjára is. A 22. tanév óta itt tanító Borkáné Dudás Mónika, az iskola megbízott igazgatója, illetve az 1987-óta tanító Békésiné Szikora Mária. A két jelölttel kapcsolatban Czellár Mónika, a makói tankerület vezetője a helyi képviselő-testület véleményét is kikérte. A képviselők a Borkáné Dudás Mónika vezetői programjában leírtakban látta az iskola további eredményes működését, így őt javasolták intézményvezetőnek.

Elmondta a véleményét ez ügyben az iskola nevelőtestülete. Közülük senki sem támogatta Békésiné kinevezését, 86 százalékuk ellene szavazott, 14 százalékuk azonban tartózkodott. Az alkalmazotti értekezleten sem kapott egyetlen voksot sem Békésiné, míg Borkáné a dolgozók 91 százaléka támogatta. A szülői munkaközösség és az intézményi tanács 100 százalékban Borkáné mellett állt, a diákönkormányzat 80 százalékban támogatta.