Zsúfolásig megtelt a királyhegyesi Művelődési Ház. A Térségi Népzenei Találkozónak és a Nemzetközi Megyejáró Fesztiválnak is hatalmas sikere volt. Nyitóképünkön a Hegyesi Dalkör citerásai.

Gajáta Fanni – Királyhegyes

Mint minden évben, idén is megrendezték a térségi népzenei találkozót Királyhegyesen. Makóról, Földeákról, Apátfalváról és Dorozsmáról is érkeztek dalkörök, illetve Gölöncsér Nóra is elfogadta a királyhegyesiek meghívását. Őket a Nemzetközi Megyejáró Fesztivál követte. A fellépők között francia fúvószenekar, észt, lett, cseh és szlovák néptáncegyüttesek is voltak.

– Azért is fontosak számunkra ezek a rendezvények, ugyanis megmozgatják a falu kulturális életét, szellemiségét és a népi kultúránkat is. Nekünk ez az egyetlen örökségünk: a népdalok, a néphagyományok, amelyekre nagyon büszkék vagyunk és igyekszünk ápolni is – fogalmazott Englerné Búvár Teréz, a királyhegyesi művelődési ház vezetője. – Emellett nagyon örülünk, hogy lehetőségünk van arra is, hogy kicsit betekintsünk más népek kultúrájába is.

DSC_6826

A Hegyesi Dalkör már 15 éve alakult, egykor Mátó Mátyás volt a karnagy. Jelenleg Horváth Lajosné az együttes vezetője. A 17 fős népzenei kórusnak fiatalabb és idősebb tagjai is vannak. Az egyik legidősebb tagja Váli Jánosné, aki nem csak énekel, hanem citerán is játszik.

– Már csak a férjemmel vagyunk ketten 80 évesek és ősszel jubilálunk is, ugyanis 15. éve vagyunk tagok – mesélte Ágota néni. A zene szeretet már régóta közös a házaspárban, illetve az idős hölgy családjában zenészek is voltak. – A dal és az éneklés olyan fontos, mint a levegő. Anélkül nem lehet meglenni.

Képünkből galéria nyílik!

A rendezvényt Horváth Lajos polgármester nyitotta meg. A község első embere véleménye szerint az időjárástól is függ, hogy hányan érkeznek a találkozóra nézőként.

– Az a réteg, aki szereti az ilyen hagyományőrző dolgokat, mint a népdal és néptánc, azok mindig itt vannak – tette hozzá a polgármester.

A térségi népdalköröket a külföldi táncosok követték. Minden fellépő hatalmas tapsot kaptak műsoraikért.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest