A makói Magán Zeneiskola ifjúsági fúvószenekara az erdélyi Csíkszentsimonon vendégeskedett; az ott töltött időt a gyakorláson és fellépéseken kívül kirándulások, szabadidős programok is színesítették.

Oláh Nóra – Makó/Csíkszentsimon

A 9-16 éves korú zenésznövendékekből álló utánpótlás zenekar mintegy 70 fővel utazott Makóról Erdélybe, ahol a csíkszentsimoni fúvószenekar fogadta őket. Csikota József, a Magán Zeneiskola igazgatója elárulta, hogy a két zenekar kapcsolata onnan ered, hogy mindketten a Kelet-Európai Fúvószenekari Szövetség tagjai.

A közel egy hetes vendégeskedés tulajdonképpen egy igazi zenei tábornak minősült, próbákkal, koncertekkel. Fontos momentuma volt például, hogy az együtt-zenélést nem régóta gyakorló diákok itt tanulták meg és mutatták be először a magyar és a székely himnuszt. Csikota József kiemelte, hogy különleges üzenetértéke volt annak, hogy a székely himnusz Székelyföldön, székely emberek előtt hangzott el a gyerekek tolmácsolásában.

Fotók: Pataki Andrea, Papp Miklós, Erdei Enikő

A makói és a helyi együttes két jelentős fellépésen vett részt közösen és nagy sikerrel: a csíkszentsimoni általános iskola évzáróján, illetve a település falunapján, ahol a vendéglátó karmester, Sándor Árpád is vezényelte az összevont zenekart.

A polgármesteri hivatal tetőterében kialakított vendégszobákban elszállásolt makói kiszenekarosok persze néha letették a hangszert, hiszen hangulatos kirándulások, szabadidős programok is vártak rájuk. Meglátogatták a környék emblematikus értékű helyeit, a Szent Anna tavat és a Békás-szorost.

Az alföldi gyerekek számára meghatározó élményt jelentett a csodálatos tájak látványa, a hegymászás, a friss patakvíz íze.

A szeretetteljes vendéglátás során barátságok szövődtek, így a makói diákok nemcsak szakmai, hanem emberi értékekben is gazdagodva térhettek haza – a szülők önzetlen támogatásával is felejthetetlenné tett útról.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest