Színes

Zajos siker a művészeti fesztiválon

Július 4-8. között Kaposváron zajlott a XXIX. Országos Speciális Művészeti Fesztivált, közel nyolcszáz fellépővel. A rendezvényen szép sikert arattak Szivárvány Szakosított Szociális otthon fellépői.

Július 4-e és 8-a között iskolás és felnőtt korú értelmi fogyatékkal élő, speciális igényű felnőtt korú emberek lépnek színpadra a város több helyszínén. A fesztivál fő vonulatát az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően a sérült alkotók és esetenként segítőik ének, néptánc, társastánc, modern tánc, vers- és prózamondó, színjátszó, hangszeres zenei, valamint bábjáték előadásai képezik. – A sérült alkotók bemutatkozását segítjük elő különféle rendezvényekkel, köztük például alkotótáborokkal, kiállításokkal és fesztiválokkal, melyek közül ez a legjelentősebb az országos speciális művészeti fesztivál – tájékoztatta szerkesztőségünket Asztalos Zsolt, a szervező Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület elnöke.

– Hármas céllal rendezzük most már a tizenhatodik éve az országos fesztivált: egyrészt egymás és a lakosság előtt is bemutatkoznak a sérült művészek, másrészt a sok száz sérült alkotó minden évben megismeri az ország más vidékét, harmadrészt pedig a kultúraközvetítés.
A rendezvény feltárja a fogyatékos emberekkel foglalkozó intézményekben folyó művészeti tevékenységet, amit bemutat az ép társadalom és a nagy nyilvánosság számára. A rendezvény mottója: Kell egy hét együttlét! A fesztiválon bemutatott produkciók és alkotások csaknem minden művészeti ágat és műfajt érintenek, illetve ezek csúcsteljesítményeit reprezentálják.

– Fontos, hogy a rendezvény a fogyatékos emberek számára ugyanazokat a lehetőségeket biztosítja, mint az ép embereknek – hangsúlyozta az elnök. – Tudjuk és tapasztaljuk, hogy ha a fogyatékos művészetekkel foglalkozik, akkor az fejleszti őt, segíti az önkifejező képességét, és ezáltal elősegíti az integrációt. A hétfő esti nyitóműsorban fogyatékos és ép csoportok együtt léptek színpadra: a Bódis-Nagy Katinka Táncstúdió és a Somogy Néptánc Együttes vállalta a közös táncot. A sérült alkotók naponta az Együd Árpád Kulturális Központban és a Kossuth téren mutatják be produkcióikat és alkotásaikat. A többségi társadalom tagjaihoz való közelítés, az integráció lehetséges módon történő előmozdítását célozza az a kezdeményezés, hogy a sérült alkotók és művészeti csoportjaik az Európa téren felállított színpadon is bemutatkozhatnak. Délutánonként válogatott zenei- és táncprodukciók kerülnek színpadra, esténként koncerteken szórakozhatnak a résztvevők.

A hódmezővásárhelyi Napsugár Otthon Szivárvány Szakosított Szociális Otthona és Lakóotthona évek hosszú sora óta képviseli magát kulturális rendezvényeken, így az MSMME által szervezett Országos Speciális Művészeti Fesztiválokon is. Az idei fesztiválra az otthon lakói közül 14-en látogattak el, négy gondozó kíséretében. A jeles eseményre régóta, lázasan készültek az előadók, hiszen a szereplés örömén kívül, otthonuk, szűkebb pátriájuk hírnevét is nagyobbíthatták.

A Szivárvány Otthon művészei négy produkcióval készültek az idei találkozóra. Az Arpeggio Nuovo zenekar kedden mindjárt az ebéd utáni elsőként léphetett színpadra. A Szivárvány Szakosított Szociális Otthon életében a zeneterápia mindig meghatározó szerepet játszott. A többféle formációt megélt Arpeggio Nuovo jelenlegi fölállásában 2014 májusa óta zenél. Tagjai közül négyen a Nemzeti Színkottás Zenekarban is játszanak. Az együttes repertoárjában szereplő művek az egyszerű gyermekdaloktól a népdalokon át a slágerekig terjednek. Az együttes hangzásvilága inkább a klasszikus felállásokéra hasonlít, hangszerelése, szólamkiosztása a hagyományos hangszerek hangjára épít.

Az együttes tagjai: Rátódi Károly – dobok, Czékmány Emília – szintetizátor, dallam és akkord, Keczer Árpád – szintetizátor, dallam és akkordjáték, Bán Alexandra – szintetizátor, basszus, Merfelsz János – ritmushangszerek. Felkészítő tanáraik: Szántó Péterné Katika és Boros Zsolt (gitár, zongora, ének) pedagógusok.

A zenekar életében mérföldkövet jelent az  országos fesztiválon való részvétel. Hosszú idő óta másodízben jelenik meg az együttes a legnagyobb szemlén. A klasszikus hangszerelés miatt, technikailag nagyfokú precizitást és figyelmet igényel a hangzás beállítása, amit a kultúrház technikusai még a föllépés előtt nagy műgonddal oldottak meg.

Az előadott művek sorrendben: Indulj el egy úton (moldvai csángó népdal), Bródy János: Vásárhely fölött az ég, Bánat utca (kalotaszegi népdal), Illés: Sárga rózsa, Tizenhat tonna (tradicionális blues), Michael Bublé: Sway with me. A társulat egyedi hangzása kivívta a közönség elismerését, nem utolsó sorban a szakmai értékelők is megerősítették az együttest; jó úton haladnak, mind a koncepció, mind a hangzás különleges értéket képvisel.

Bartha Judit neve ismerősen cseng a speciális művészeti fesztiválok látogatói körében. Énekhangjával több ízben varázsolta el a közönséget. Produkcióit a szakmai zsűri számos alkalommal elismerően méltatta. Lírai hangvételű, érzékeny dalai mellett megjelenik az intenzívebb emóciókat festő blues is. Előadásában most az együttes dalai voltak hallhatók. Második száma a Michael Bublé előadásában híressé vált Sway with me című dal. Az elragadó latin ritmus különlegessége a zenésztárs Rátódi Károly dobjátéka. Zongorán kísérte felkészítő tanára: Boros Zsolt. Judit énekét nem csak a közönség, hanem a zsűri is nagy érdeklődéssel várta. A nagyérdemű vastapsa, a szakmai értékelők mosolya mindent elárult a produkció sikeréről.

Bebizonyosodott, hogy Szivárvány Otthon gondozottjai közül kikerült művészek műsora méltó helyet foglaltak el a fesztivál produkciói között. Az Arpeggio Nuovo zenekar másnap délután lépett fel a Kossuth téri szabadtéri színpadon szórakoztathatta a kaposváriakat,ez a fesztiválfellépésük szakmai sikerét is jól mutatja.

Az ötnapos programsorozat utolsó előtti napján, a közel nyolcszáz résztvevő feszített figyelmét enyhítendő, az egyesület szervezői különleges délutáni szabadidős programmal kedveskedtek: különjáratú busz szállította a Deseda tóhoz a fesztivál résztvevőit, ahol a fölüdítő fürdőzés mellett reneszánszkori fegyverbemutató és táncház várta a közönséget, valamint itt költötték el a közös vacsorát is.

navigate_before
navigate_next

A képből galéria nyílik.

A Szivárvány Otthon csapata a péntek délelőtti föllépése már reggel nagy izgalommal töltötte el a táncosokat, akik közül Fodor Erzsike a szavalat miatt külön is szorított a szereplés sikeréért. A Szivárvány tánccsoport tagjai összetartó kis csapat, rendszeres szereplői az országos és a regionális kulturális fesztiváloknak.

Szántó Péterné Katika „Party Disco” című koreográfiája nemcsak a közönség tetszését nyerte el, de az értékelők dicséretét is magáénak tudhatta. A táncosok Czékmány Emília, Rátódi Károly, Fodor Erzsébet, Merfelsz János, Bartha Judit szép jelmezekben, összhangban, nagy örömmel táncolták a betanult koreográfiát.

A vásárhelyi csapat épphogy csak szusszanhatott picit, máris színpadra szólították először Keczer Árpádot, aki Simon István: Mirza című versét szavalta, majd Fodor Erzsikét, aki Szabó Lőrinc: Lóci óriás lesz című költeményét tolmácsolta. Mindkét versmondó régóta kápráztatja el csodálatos szavalataival a fesztiválok közönségét. A szűnni nem akaró taps annak jele, hogy szavalataik ismét elvarázsolták a nézőket.

A gondos szervezés, a programok gördülékeny lebonyolítása Tóth István fejlesztő pedagógus, valamint Szatmári Enikő ápoló áldozatkész és szeretetteljes munkáját dicséri.