Színes

Színes hímzések a Hagymaházban

Makó és térségi nyugdíjas klubok tagjainak hímzett kézimunkájából nyílt kiállítás péntek délután. A kiállított darabok között asztalterítők, párnahuzatok, ingek és fejkötők is megtalálhatóak.

Gajáta Fanni – Makó

Czirbus Gábor alpolgármester nyitotta meg a Hagymaház Galériában „Minden, ami hímzés” című kiállítást. A közel 100 darab kézimunkát makói, királyhegyesi, nagylaki, csanádpalotai és ambrózfalvi nyugdíjas klubok tagjai készítették. A kiállított darabok között fellelhető matyó-, kalocsai-, szomorú-, Richelieu- és úri hímzés is.

DSC_6768

Az alpolgármester köszöntőjében kiemelte, köszönet jár az ügyes kezű, szépkorú hölgyeknek, amiért a hímzés hagyományát a mai napig őrzik. Hozzátette, reméli a fiatal generáció is szívesen ragad tűt és hímzőfonalat, hogy megtanulja a hímzést.

– Igyekszünk minden évben kézimunka kiállítást szervezni és idén olyan kivételt tettünk, hogy vidéki klubtól is kértünk kézimunkákat. Nagyon sok szép hímzést hoztak – tudtuk meg Csertus Györgynétől, a gerizdesi nyugdíjas klub vezető-helyettesétől. – Én öt darab kézimunkával járultam hozzá a kiállításhoz. Főként téli időszakban szoktam készíteni, ugyanis nyáron a ház körüli teendőkkel foglalkozok.

DSC_6770
Torma Józsefné hímezte a fejkötőt. Egyik kedvenc darabja is.

A csanádpalotai Fészek Klub tagjai is felajánlottak a saját készítésű hímzésükből. Torma Józsefné klubvezetője elmondta, 10-11 darab kézimunkával érkeztek.

– A lányokkal azt beszéltük, hogy mennyire szép és színes hagyomány is ez, de sajnos a mai fiatalság már egyáltalán nem szereti. Annak idején barátoktól tanultam el – árulta el a klubvezető. – A hímzés mellett kötni is szoktam, de a hímzést sokkal jobban szeretem. Szerintem színekben sokkal gazdagabbak.

Képünk galériát rejt!

navigate_before
navigate_next

One Response

  1. Ezeket a csodálatos kézimunkákat az idősebb korosztály készíti és megőrzi az utókor számára.Gyónyőrúek szorgos kezek munkálya.Gratulálok és további jo kézimunkázást kívánok.Bárdosné Edit.

Comments are closed.