Makó

Rékát elvarázsolja a balett világa

Kubát Réka, a VargaBalett Táncműhely balerinája számos szép eredménnyel büszkélkedhet szólóban és az Allongé csoport növendékeként. A fiatal tehetség jövőjét a tánc terén képzeli el, ezért a Magyar Táncművészeti Főiskolán folytatja tanulmányait.

Albert Barbara – Makó

Kubát Réka 4-5 évesen kezdett balettozni a makói Bartók iskolában, s azóta is táncol rendületlenül, sőt szeptembertől a Magyar Táncművészeti Főiskolán tanul tovább. Néptáncolt, fuvolázott, társas táncolt, de semmi nem tudta eltéríteni a balettól.

– Talán nem választottam volna ezt a pályát, ha nem ismerem meg Varga József balettmestert. A tanítási módszere a környéken egyedülálló, nagyon különleges a klasszikus stílus, amit ő képvisel. Kitartásra nevel bennünket, a fáradtságtól függetlenül még itthon is folyamatosan gyakorolok, nyújtok – tette hozzá.

A Magyar Táncművészeti Főiskolára csak huszonöt diákot vettek fel, ráadásul külföldről szintén érkeztek jelentkezők. Köztudott, hogy kiemelkedő az oktatás az intézményben, akinek sikerül elvégeznie a kilenc évet, balettművész diplomát szerez.

DSC09993

– Egy 11 éves kislányt nehéz elengedni, de benne él a hivatástudat és tudjuk, kiváló szakmai tudást kapott a táncműhelytől. A felvételin már megjegyezték, milyen ügyes a makói balerina és két nap múlva hívtak bennünket telefonon, hogy felvették a főiskolára – mesélte Kubátné Kúsz Anikó, Réka édesanyja.

A VargaBalett növendéke számos fesztiválon, versenyen vett részt a táncműhellyel, arany és kiemelt arany minősítéssel büszkélkedhet. A csoportos produkciók mellett már saját koreográfiával is bemutatkozott.

DSC09988

– Rengeteget járunk színházba, ha megtetszik egy darab, akkor inspirálódom belőle. Nagyszerű, hogy Varga József szakmailag nemcsak az általa kitalált koreográfiáira támaszkodik, hanem sajáttal is készülhetünk. Az álmom című produkciómban gyermekként ábrándozom a balettról, felszállok egy vonatra, majd elmegyek Budapestre megvalósítani az álmaimat – mondta a balerina.

A makói táncos elárulta, kitűnő tanuló, a balett energiát ad, megnyugszik tőle, elvarázsolja a művészet világa, elfelejti a hétköznapok gondjait. Célja, hogy egyszer színpadra léphessen külföldön vagy a főiskolán oktathassa a balett csodáit.

DSC09994