Hírek Makó Színes

Elbontották a Návay-szobor mellékalakjait

Tegnap délután emelték le az egykori Návay-szoborcsoport 29 éve ismét a városháza kertjében álló mellékalakjait, ma pedig már azok betonalapjait törték fel. Az újjáöntött Návay-szobrot a tervek szerint október 20-án avatják. Címlapfotó: Gajáta Fanni.

Korom András – Makó

Aki figyelte hírportálunk a makói Návay-szoborról írt eddigi cikkeit, az alighanem akár már doktorálhatna is a műalkotás történetéből. Röviden: Návay Lajos képviselő szobrát 1935-ben avatták fel a mai városháza előtti kertben. Az 1919-ben Földeákról a Vörös Őrség által elhurcolt, a pártpolitika helyett a makóiak és az egykori Csanád vármegyében élő emberek érdekeit képviselő, parlamenti képviselőt, a képviselőház egykori elnökét Kiskunfélegyházán verték agyon a Lenin-fiúk.

Szobrát már 1945-ben ledöntötték. Bár a helyi legenda szerint annak bronzából öntötték az 1956-ban ledöntött, a gimnázium előtt álló szovjet hősi emlékmű reliefjeit, ez így nem biztos, hogy igaz. Egy 1951-es a fővárosi Vighert Raffael Öntöde és a makói városi tanács vb-titkára közötti levelezésből kiderül, hogy “a fővárosi öntödébe szállított szoborcsoport művészi értéket nem képvisel”. A makói vb. titkár ezért kérte, hogy annak anyagát számítsák be a felállítandó szovjet hősi emlékmű anyagába. Több visszaemlékezés szerint azonban a Návayt formázó szobor 1956-ban még a régi városháza pincéjében volt.

DSCF0283

A mellékalakok, azaz a az apa fiával és az anya lányával pedig kalandos körülmények között kerültek vissza a budatétényi Dísznövény- és Kertészeti Kutatóintézet rózsakertjéből Fodor László, a makói cipőipari szövetkezet könyvelője jóvoltából, aki egyszer ott járva felismerte azokat, s kijárta visszaszállításukat.

DSCF0285

A mellékalakok felújításukat követően immár az új szoborcsoport részeként kerülnek vissza vélhetően most már végső helyükre, a városháza előtti park nyomda felőli részére. Ide készül ugyanis Kiss Jenő makói és Györfi Lajos püspökladányi szobrászművészek alkotása, Szentgyörgyi István 1935-os szobra alapján.