Belföld Hírek

Lázár: “Olykor különvéleményem van…”

A Figyelőben ma megjelent interjúban azt mondja Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy kialakítás alatt álló két kormánykabinet fő célja az, hogy Orbán Viktor a 2018-as parlamenti választásra és a Brexit utáni Európában a magyar érdekek erős képviseletére fókuszálhasson. De arról is beszél, mit szól a kormányfő az ő különvéleményeihez.

MH összefoglaló

Lázár János szerint, az átalakítással a különböző tárcák és a kormány között létrejön egy olyan fórum, ahol rendezhetők a vitás kérdések. A két új kabinet nemcsak döntéseket készít majd elő, hanem maga is hozhat határozatokat, így erősítve a kormány döntési és stratégiai vezetési képességét. A gazdasági kabinet a döntések költségvetésre gyakorolt hatását vizsgálja majd, a stratégiai pedig azt nézi, hogy az adott javaslat szinkronban van-e a kormány alapvető célkitűzéseivel. Emellett a kabinetek abban segítik a miniszterelnököt, hogy legyen ideje felkészülni a következő választásra, és olyan ügyekkel foglalkozni, amelyek hosszú távon befolyásolják az emberek életét – fűzte hozzá Lázár János.

Arra a felvetésre, hogy ő vezetné a stratégiai kabinetet, azt mondta, “ízléstelen lenne”, ha ő jelentene be egy ilyen súlyú döntést. Hozzátette, a miniszterelnök a kormányülésen már ismertette elhatározását. A miniszter elmondta, ha mégis őt jelölnék az új kabinet vezetésére, azért dolgozna, hogy “a kormányzati teljesítmény a választásokon ne kockázatot, hanem előnyt jelentsen”, továbbá szeretné támogatni azt a célkitűzést, amely fellép a politika és a gazdaság káros összefonódása ellen.

– Tapasztalatom szerint Orbán Viktor támogatja, ha saját véleményem van bizonyos témákban. Ilyen akár a halálbüntetés, akár a vasárnapi nyitva tartás vagy az unió kérdése. Büszke vagyok arra, hogy olyan párt tagja lehetek, ahol a különböző véleményeket nem elnyomják, hanem értelmes vitákból alakulnak ki a döntések. A jövő magyar politikai generációjának nagy kérdése a magyar uniós tagság megítélése, így amit mondtam, a holnapnak és nem a mának szól – árulta a közelmúltban polémiává vált véleménykülönbségek hátteréről.

Lázár János megígérte, hogy azokon a területeken, ahol neki van vagy lesz felelőssége, “irtani” fogja azokat, akik visszaélnek a bizalommal, mert nincs szükség olyanokra, akik “semmilyen felelősséget nem vállalnak, csak kínos ügyeket hagynak hátra, ártva ezzel hazájuknak és közösségüknek”.

Közölte azt is, hogy az Európai Unióval való szkeptikus véleménye, a sajátja. A következő választással kapcsolatban azt hangoztatta, a győzelemhez fontos a működési stabilitás és az emberek elégedettsége. Ebben a munkában Orbán Viktoré a főszerep, nélküle a Fidesz nem nyerhet 2018-ban – emelte ki.

A 2018 előtti teendőkről elmondta: – Személyesen a miniszterelnöknek azt a célkitűzését szeretném támogatni és segíteni, amely fellép a politika és a gazdaság káros összefonódása ellen… Minden kormány lehetőségeket teremt. Van, aki tud élni a lehetőséggel, van, aki nem tud élni a lehetőséggel, és van, aki visszaél a lehetőséggel. Nekünk nincs szükségünk azokra, akik semmilyen felelősséget nem vállalnak, csak kínos ügyeket hagynak hátra, ártva ezzel hazájuknak és a közösségünknek.
Lázár János beszélt arról is, hogy a Brexit után Brüsszelben “új helyzet van”, Közép-Európának más szerepe lehet, a visegrádi négyek az unió belső reformján és a nemzeti szuverenitás megőrzésén dolgoznak. Jók az esélyek, mert Orbán Viktor szavának “súlya van Brüsszelben” – fogalmazott a Figyelőnek adott interjújában.