Belföld Hírek

Kifejezetten veszélyes az új bevándorlási javaslat

Ezt Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter mondta a mai kormányinfón., melyen kiderült, hogy eddig 10 milliárdos állami rezsicsökkentés történt, a 200 milliárd forintért adtak el állami földeket. MTI Fotó: Illyés Tibor

MH összeállítás

Lázár János közölte: július 26-ra Orbán Viktor meghívta az osztrák kancellárt, mivel új fejezetet szeretne nyitni a két fél kapcsolatában. A bevándorlás ügyében is egyeztetni fognak.

A kormány a jövő héten értékeli az Európai Bizottság “új botrányos javaslatát”, ami egy teljesen új betelepítési program volna. Az ország szuverenitását egyértelműen érinti az EB legújabb javaslata – mondta Lázár János. A javaslatban elsősorban nem politikai menekültekről van szó, hanem gazdasági bevándorlókról. Az unió asztalán van az a javaslat, miszerint különadót kell majd fizetniük a tagállamoknak, akik nem vesznek részt a betelepítésben.

Lázár János szerint az EP baloldala és az EB együtt dolgozik a betelepítésen. Éppen emiatt fontos az október 2-i népszavazás: ha nem lesz egyértelmű a felhatalmazás, akkor nagyon nehéz lesz ellenállni a betelepítésnek.

Lázár János szerint az Európai Uniós egyes vezetői úgy gondolták, hogy a törökökkel való megállapodás megoldja a bevándorlási problémákat, de – hangsúlyozta – az igazi védelmet csak a fizikai határzár hozhatja el. Elmondta, hogy az európai közvélemény-kutatások szerint is magas a kötelező betelepítési kvóta elutasítása.

Lázár János az idei első féléves gazdasági teljesítményről azt mondta, hogy az ipar jól teljesített. 76 százalékra csökkent az államadósság mértéke. A foglalkoztatottság az elmúlt nyolc évben jelentősen nőtt. A költségvetés hiánya a 2 százalékos arányon belül lesz, hétfőn újabb konzultáció indult az állami rezsicsökkentéssel kapcsolatban. Idén eddig 10 milliárd forintos rezsicsökkentés történt az államigazgatásban – emelte ki.

Július 28-án véget érnek a földárverések, összesen 206 ezer hektár kelt el, mintegy 200 milliárdért, messze a piaci árak fölött keltek el az árveréseken a földterületek. Minderről részletes tájékoztatást kap majd az országgyűlés.

Lehetséges kormányfő-jelöltként említette Lázárt, illetve Varga Mihályt a Heti Válasz. A lap szerint ez a Fidesz b-terve arra az esetre, ha nem sikerül 2018-ban megszerezni az abszolút többséget, és koalícióra kényszerül a párt. A miniszter erre annyit mondott, hogy “a naptáramban nem szerepelnek ilyen forgatókönyvek”. Szerinte nagyon meleg volt a hétvégén, “biztos elfáradt valaki, azért született a cikk”.