Legyen frissítő, aki nem bírja a meleget az ne üljön a volán mögé, tartson nagyobb követési távolságot, és ha tűző napon parkolt, indulás előtt szellőztesse ki az autóját.

Az utóbbi évekhez hasonlóan a nyári hőség szinte kiszámíthatatlanul, egyik pillanatról a másikra megérkezett, ezért a szervezetnek nincs ideje megfelelően felkészülni az időjárás változásaira, hatásaira. A napokig tartó hőség mindenkit kivétel nélkül megvisel, fiatalokat, időseket, egészségeseket és betegeket egyaránt. A kánikulai forróság még a frontokra kevésbé érzékeny emberek szervezetét is megterheli, természetesen egyénenként eltérő mértékben.

Sokan nem tudják, de a hőségben sokkal kockázatosabb közlekedni. A szokatlanul nagy melegnek szerepe van a közlekedési balesetek bekövetkezésében. A járművezetők mellett a gyalogosokra is jellemző a figyelmetlen, bágyadt közlekedés, kevésbé néznek körül, mielőtt lelépnek az úttestre. A tartós melegben a közlekedés résztvevői között is jelentősen megnő a rosszullétek száma. A hőség gyengíti a szellemi erőkifejtést, egyeseknél tompaságot, közönyösséget, másoknál pedig fokozódó ingerlékenységet válthat ki. A közlekedők körében a meleg hatása a reakcióidőben is jelentkezik. A reflexek tompulnak, a mozdulatok kapkodóvá válnak, ezáltal a hibalehetőségek száma is megnő.

Íme, néhány jó tanács ezek megelőzése érdekében:

A balesetek megelőzése érdekében legjobb a prevenció, a közlekedési szabályok betartása, azonban kiemelten fontos a megváltozott időjárási viszonyokhoz való alkalmazkodás is. Aki nehezen viseli a meleget, ebben az időszakban lehetőleg ne üljön volán mögé. Ha feltétlenül szükséges elindulni, akkor vezessenek mindig kipihenten és gyakrabban álljon meg pihenni, felfrissülni! Ilyenkor végtagjait kicsit nyújtóztassa ki, mely bizonyítottan megkönnyíti a további járművezetést! Fogyasszon kellő mennyiségű folyadékot és mindig legyen hűtött ásványvíz, vagy üdítőital a gépkocsiban! Legyen türelmes, vezessen kissé lassabban, tartson nagyobb követési távolságot! A napon álló gépkocsit indulás előtt szellőztesse ki, menet közben használjon légkondicionálót, vagy gondoskodjon a levegőcseréről, a friss levegő utánpótlásáról! – javasolja a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottsága.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest