Színes Térség

Szőnek, fonnak a kiszombori takácsok

Sző, fon, nem takács: ezzel a címmel hirdetett tábort a kiszombori Kiss Mária Hortensia Honismereti Kör. Az egyhetes nyári elfoglaltságon 18 gyerek vesz részt, minden korosztályból.

Gajáta Fanni – Kiszombor

A Kiss Mária Hortensia Honismereti Kör 13. éve szervez valamilyen tematikus tábort. Idén a szövéssel és a fonással foglalkoznak az elkövetkező öt napban a gyerekek.

– Két napot Kiszomboron a művelődési házban és két napot Algyőn töltünk, ahol elmegyünk Gálné Nagy Ildikóhoz és férjéhez. Szövögetünk, fonogatunk ott citera- és dorombszó mellett – árulta el Endrész Erzsébet, a kör elnöke.

DSC_6695

A honismereti kör tagjai nagyon aktívak: 11 fő segítkezik a gyereknek a fortélyok elsajátításokban. Az első napon is termékenyek voltak a táborozók, névtáblákat készítettek és gyógynövényekből szövőkereten is szőttek.  Ennek az ötletgazdagja Süliné Rácz Emőke volt.

– Ebbe keretbe organikus elemeket építettünk bele. Finom, illatos gyógynövényékből, ágakból és különböző színű vesszőkből áll – mondta a kör alapító tagja. – Már az első elkészült, illetve több kisebb méretű keretek is készítettünk. A lényeg, hogy csak ősi természeti anyagokat használjunk.

DSC_6702

A gyerekek nagyon élvezik a tábort, sokak szeretik a kézműveskedést és a kreatívkodást, amelyet most ki is tudnak használ.

– Eddig szőttem, fontam és a kinti szövőkeretnél munkálkodtam – avatott be az első nap érdekességeibe a kiszombori Szalma Dániel. Mint elmondta, nagyon élvezi ezeket a foglalkozásokat. – Biztos, hogy hazaviszem, amiket elkészítettem, de még nem tudom, hogy kinek adom oda ajándékba.

navigate_before
navigate_next