Külföld Makó Színes

Lugoson vendégszerepelt a makói énekkar

A két város között fennálló testvérvárosi kapcsolat jegyében vett részt a makói Dr. Mihálka György Városi Vegyeskar a XXII. „ION VIDU” Lugosi Nemzetközi Kórusfesztiválon.

Oláh Nóra – Makó/Lugos

Kétévente rendezik meg a Temes megyei Lugoson a nemzetközi kórusfesztivált, amely Ion Vidu, román zeneszerző és karmester, a romániai kórusmuzsika mestere nevét viseli. Az elmúlt hétvégén már a 22. énekkari találkozót tartották, amelyen – a Makó és Lugos közötti testvérvárosi kapcsolat révén – a Dr. Mihálka György Városi Vegyeskar is fellépett, két helybeli és egy dévai, valamint egy görög kórus társaságában.

A szombati fesztiválkoncertnek a helyi (Traian Grozavescu) színház adott otthont. Elsőként a lugosi „Harul” baptista férfikórus lépett színpadra, Marius Lazarescu vezetésével, majd a Déváról érkezett „Bunavestire” Ortodox egyházi énekkar mutatkozott be – vezényelt Gelu Ontanu-Craciun.

A 32 fővel résztvevő makóiak harmadikként adhatták elő fél órás, színesen összeállított műsorukat, melyben egyházi, komoly- és könnyűzenei művek mellett magyar népdalok is szerepeltek. A vegyeskart Gilinger Ildikó karnagy és Szirbikné Baranyi Éva vezényelte, zongorán kísért Benkő Zoltán.

A sort a Görögországból, Xyilokastro városából érkezett „Philharmonia” kórus folytatta, Andreas Chasapis dirigálásával. Majd a hangverseny utolsó fellépőiként a lugosi „Ion VIdu” énekkart láthatta és hallhatta a közönség, vezényelt Lucian Onita.

Toldi János, a makói kórus vendégszerepléséről készített galériája az alábbi fotóból nyílik.

A
navigate_before
navigate_next

Vasárnap a fesztivál külföldi vendég-kórusai templomi fellépésen is részt vettek. A görög énekkar a helyi ortodox templomban adott műsort, míg a makóiak egy közeli falu ünnepségére kaptak meghívást. Az ugyancsak Temes megyei – a Bánsági régióhoz tartozó – Szapáryfalva mintegy 10 kilométerre fekszik Lugostól. Az elsősorban református vallású, és többségében magyarok lakta település gróf Szapáry Gyula pénzügyminiszterről kapta a nevét.

A Szapáryfalvi Gyülekezeti Nap keretében egy kopjafa avatására került sor a helyi református templom udvarán. Az ünnepségnek ebben a részében kapott megtisztelő szerepet a Dr. Mihálka György Városi Vegyeskar. A településen élő szereplők, valamint az ugyancsak helybeli Új Ezredév kórus műsora mellett fellépett még Dinnyés József zeneszerző és előadóművész is, aki énekét ezúttal nem gitáron, hanem kobozon pengetve kísérte. Az avató ceremónián rajtuk kívül a makóiak is színesítették a programot néhány, az alkalomhoz illő dallal, illetve a Szózat közös eléneklésével.

A falubeliek szívélyes vendéglátással marasztalták a lugosi fesztiválról már hazafelé készülődő magyarországi kórus tagjait, akik örömmel fogadták, és további közös dalolással viszonozták a szép gesztust…