Programok

Ínyvitézek fegyveeeeer-be!

A V. Hód-tavi csata és I. Hód-tavi-Rock csata fesztivál keretében rendezik meg július 23-án szombaton a II. Hód-tavi Gasztro-lovagi Torna főzőversenyt. Részletek és nevezési lap alább.

MH – Főzőverseny

Időpont:    július 23. (szombat)
Helyszín:  a 47-es Szegedi út melletti MotoCross – pályán a Hódtavi csata emlékművénél
A rendezvény célja: A XIII. századi főzés, sütés hagyományainak felkutatása és a mai igényekhez igazodó alkalmazása. A napjainkban lendületesen fejlődő falusi és városi turizmus gasztronómiai irányú fejlesztése, a térség vendéglátó helyeinek kiváló vendégcsalogató kínálatának bővítése, a történelmi ételek, ételsorok kialakításának lehetősége, térségi gasztronómiai kiadványok kiadása.

Mottó: „Ínyvitézek fegyverbe! ”

Elkészítési mód:  a helyszínen
Időtartam:        08.00 – 12.00 –ig
Étel zsűrizés:       12.00 – 13.00
Módszer:         komplex, a szempontok figyelembevételével
Eredményhirdetés:    1400
Feladat:         a szempontok figyelembe vételével egy „XIII. századi” étel elkészítése

Kategóriák:    1. Sültek (nyárson. kemencében, parázsban, vaslapon, edényben)
2. Főttek (levesek, raguk, egytálételek – üstben, cserépedényben, bográcsban)
3. Tészták (sütemények, főtt tészták, gombócok, töltött tészták, sült tészták)

839-3420-kiralyi-szakacsok-es-kiralyi-boraszok-viadala-nagyszakacsiban-somogyorszagban-augusztus-5

Nevezési feltételek, szempontok:
1. Nevezni saját alapanyaggal lehet, asztalról, székekről, főzéshez szükséges tűzről a csapatoknak kell gondoskodnia. Nevezési díj nincs. Az Alapanyagok a középkori piaci nyilvántartás alapján az alábbiak lehetnek: (marha, sertés, birka, kecske, baromfi, madarak, hal, nyúl, vadhús, tojás, sajt, túró, vaj, tejszín, savó, tejföl, száraz borsó, bab, lencse, árpa, kender, mák, mogyoró, mandula, zab, köles, hagyma, fokhagyma, uborka, tök, káposzta; alma, körte, cseresznye, meggy, szamóca,  dinnye, som, szilva, kökény, őszibarack, zöld dió, aszalt gyümölcsök; sáfrány, bors, köménymag, gyömbér, szegfűszeg, szerecsendió, szerecsendió virág, kapor, ánizs, cukor, só, olaj és természetesen a vadon termő gyógy és fűszernövények) TILOS a kávé, tea, paprika, paradicsom, kukorica, burgonya használata!!!
2. Nevezni, 2016. július 20-ig, csapattal (a csapat és a csapatkapitány nevének megadásával) vagy egyénileg, az elérhetőségek, és az étel elnevezésének megadásával, Csáki Zsolt szervezőnél a mellékelt jelentkezési lap visszaküldésével a hod.gasztrolovag@gmail.com elektronikus levélcímen (levél tárgya: HGT 2016), vagy aláírva személyesen Sonkoly Ágnes (Bessenyei Ferenc Művelődési Központ) főszervezőnél a Besenyei Ferenc Művelődési Központban lehet. Egy csapat több kategóriában, illetve egy kategórián belül több étellel is nevezhet!!! Minden ételt külön jelentkezési lapon kérjük beadni!
3. Az ételeket csak a saját csapat fogyasztására lehet elkészíteni. A csapat létszáma nincs korlátozva. Az ételek árusítása, közfogyasztásra bocsájtása csak az erre engedéllyel rendelkezőknek lehetséges!
4. Az ételeket 5 tagú zsűri értékeli és a legjobb csapatok elnyerik az arany~, ezüst~ és bronzminősítésű Gasztro-lovagi címet. Az elbírálás során figyelembe veszi a zsűri az étel ismeretét, a csapat-együttműködést, az alapanyagok megválogatását, az elkészítés módját és minőségét, az ételek ízét, harmóniáját, küllemét.
Nevezzen be Ön is egyénileg vagy csapatával!

lovagi-torna-55-1

A Csongrád Megyei Kormányhivatal Hódmezővásárhelyi Járási Hivatal Élelmiszerlánc – biztonsági és Állategészségügyi Osztálya a közfogyasztásra (is) bocsátott ételek esetén az alábbi feltételekkel járult hozzá a versenyek megrendezéséhez.

1. „A főzőverseny helyszínén csak engedélyezett üzemből (bérvágásból, bérfeldolgozásból) származó alapanyagokból készült ételféleségeket bocsáthatnak közfogyasztásra.”
2. „Valamennyi felhasználásra kerülő élelmiszer alap- és segédanyag, félkész termék származását és fogyasztásra való alkalmasságát hitelt érdemlő dokumentációval a helyszínen biztosítani kell.”
3. „A főzéshez felhasználandó húsok és zöldségfélék előkészítésének higiénés feltételeit biztosítani kell.”
4. „A főzés helyszínén az alapanyagok és ételek környezeti szennyeződéstől való védelmét biztosítani szükséges.”
5. „Az ételek kiszolgálásához egyszer-használatos edényeket kell biztosítani.”
6. „Csak olyan személyek végezhetik a húselőkészítést és a főzést, valamint az ételek kiosztását, akiknek higiénés alkalmasságuk hitelt érdemlő módon (egészségügyi könyv) igazolt”, vagy legalább háziorvosi igazolással rendelkeznek a fertőzésmentességről.

JELENTKEZÉSI LAP

II. Hód-tavi Gasztro-lovagi Torna (HGT 2016)
2016. július 23. (szombat)
HÓDMEZŐVÁSÁRHELY

A Versenyző csapat vagy egyén neve:

Címe:

A csapatvezető ÍNYMESTER neve:

A kategória kiválasztása:   1.) Sültek        2.) Főttek                 3.) Tészták

A „versenymű” megnevezése:
Elérhetőségek
Telefonszámok:
E-mail:

………………………………….., 2016. …………… hó …… nap

A feltételeket megértettem, tudomásul vettem.

(aláírás)