Makó Színes

Retro életérzés a Hagymaháznál

Veterán autókkal és motorokkal, Rubik-kockával, retro tévékkel, rádiókkal és játékokkal találkozhatnak azok, akik ellátogatnak a Marczibányi térre és a Hagymaházba.

Gajáta Fanni – Makó

Megnyílt a második Retro Fesztivál, amely idén új helyszínen várja az érdeklődőket. A szervezők elmondták, a helyszínváltozásra azért volt szükség, ugyanis a Makovecz teret kinőtte a rendezvény. Idén a Marczibányi tér, a Hagymaház és a posta előtti tér ad otthont a fesztiválnak.

– Egész évben többen is kérdezgették, hogy idén is lesz a retro fesztivál és ezért is tartottuk fontosnak, hogy megtartsuk – mondta Dancsó-Balogh Ágnes, a Hagymaház szervezői munkatársa.

A szervezők a gyerekekre és a felnőttekre egyaránt gondoltak, ugyanis olyan játékokkal készültek, amelyekkel minden korosztály tud játszatni. A Hagymaház emeletén a jól ismert számítógépes játékokkal foglalták le magukat.

DSC_6435

– Szoktam számítógépes játékokkal játszani, autós játékkal vagy éppen legóssal – árulta el a 8 éves Kohonitz Antal. A retro komputeren éppen Marioval játszott Antal, amelyet már ismert. – Ilyennel most először játszok, de ezt egyszerűbb kezelni, mint a modern gépeket.

A Hagymaház földszintjén az 1970-es és ’80-asak évek plakátjait, a ’70-as évek sikerkönyveit, illetve különböző retro háztartási és elektronikai gépet állították ki. Farkas Istvánné Böjti Magdolna a Kékes márkájú tévénél elárulta, hogy annak idején nekik is volt egy készülékük.

DSC_6428

– A kiállított gépek és képek között is látok egy párat, ami egykor nekünk is volt. De például a mai napig olyan szűrűvel, galuskaszaggatóval és habverővel dolgozok, ami a képen is van – mondta Magdi néni.

A posta előtt ismét felsorakoztak a Maros-parti Veterán Autós Motoros Közhasznú Sportegyesület tagjai a járműveikkel. Palotai Péter egy Willys-Ford Jeep-pel érkezett. Mint elmondta, az autót maga rakta össze. A II. világháború idején készült terepjáró a háborúban is szolgált, majd azután Dócra került, majd onnan Makóra.

– 15 vagy talán 20 évvel ezelőtt szóltak, hogy van egy Dócon, de nem dzsipként, hanem egy kerti traktorként. Elmentem, megnéztem és láttam, hogy a fő alkatrészei megvannak. Körülbelül 10 évig gyűjtögettem az alkatrészeket, majd elkezdtem összerakni – emlékezett vissza Péter. A dzsip közel 6 évig készült, minden eredeti rajta és tökéletesen is működik. – Mint egy 74 éves öregúr, ki van kímélve, sötét garázsban tartom és csak ilyen különleges eseményeken veszem elő.

DSC_6462

A délelőtt folyamán a gyerekeknek Rubik-kocka kirakó versenyt, illetve diafilmes matinét is szerveztek. A Makói Moziban a Mamma Mia és a Csapd le csacsi filmet vetítették le.

Képünkből galéria nyílik!

navigate_before
navigate_next